Jaaroverzicht 2008

Gepost door:Remy // 2008-12-31 00:00:00 // 3268 keer bekeken

Het jaar 2008 heeft RBC weinig succes gebracht. Wel slaagde de club erin een relatieve rust te creren. Juist in het jaar van de kredietcrisis was er bij RBC eens geen acute geldnood. Ook het feit dat Henk Vos in 2008 slechts n gele kaart pakte is het vermelden waard. As usual werd wel een trainer de deur gewezen. Daarnaast werd achter de schermen onderhandeld over een regionale voetbalopleiding, waarvan de oprichting al meermaals is uitgesteld. Wat gebeurde er nog meer? RBCfans.nl zette alles op een rijtje.

Januari

Bij het opengaan van de transfermarkt staat Peter Jungschlger opnieuw in de belangstelling. VVV-Venlo wordt concreet en is bereidt de gelimiteerde transfersom op te hoesten. De middenvelder wil graag naar de eredivisie en hoewel een eerste gesprek met de Limburgers niet goed verloopt, tekent hij enkele dagen later een contract voor 3,5 jaar bij de eredivisionist. RBC wil de vrijgekomen positie zo snel mogelijk invullen. De 21-jarige Belg Maxime Annys komt op proef, maar mag na n training alweer opstappen. Hij vertrekt later op amateurbasis naar het MVV van Robert Maaskant, net als mer zpoyraz, die enkele maanden eerder zijn verbintenis bij RBC had laten ontbinden. Ook Filip Chlup traint mee op sportpark Vierhoeven. De Tsjechische middenvelder maakt een goede indruk, maar RBC heeft niet voldoende financile middelen om zijn contract bij FC Brno af te kopen.

Verder zou RBC interesse hebben in Ard van Peppen van De Graafschap. De linksback komt niet, in tegenstelling tot Mels van Driel en Iwan Redan. Linkerverdediger/-middenvelder Van Driel tekent voor anderhalf seizoen en is afkomstig van Fortuna Sittard, waar hij in onmin was geraakt na kritiek op de clubleiding. De clubloze Redan verbindt zich voor een half jaar aan de club waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Door de komst van Redan ziet Laurens ten Heuvel zijn kans op speelminuten verder slinken. RBC laat weten de spits graag bij de groep te houden, maar op de valreep wordt de Amsterdammer toch verhuurd aan Stormvogels Telstar.

Peter den Otter, assistent-/keeperstrainer en hoofd voetbalopleiding, verruilt RBC per direct voor een baan in Kazachstan. Hij wordt assistent-bondscoach aan de zijde van Arno Pijpers. RBC wijst Eric Hellemons aan als eerste aanspreekpunt wat betreft alle voetbaltechnische zaken van de opleiding. Intern wordt gezocht naar een nieuwe keeperstrainer.

Aanvaller Benjamin Martha wordt geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse Antillen in en tegen Nicaragua. Bondscoach Leen Looyen roept ook de voormalige RBCers Tyrone Loran en Nyron Wau op.

Wedstrijden
RBC begint het nieuwe jaar met vijf punten uit de eerste drie duels. Als vervolgens Mels van Driel en Iwan Redan worden gecontracteerd ontstaat een lichte euforiestemming. RKC maakt een eind aan het positivisme. De koploper is op alle fronten een flinke maat te groot voor de Roosendalers.

5 januari, RBC Roosendaal Germinal Beerschot Antwerpen 0-4 (oefenwedstrijd)
11 januari, FC Zwolle RBC Roosendaal 1-1
14 januari, BV Veendam RBC Roosendaal 0-0
18 januari, RBC Roosendaal SC Cambuur-Leeuwarden 1-0
25 januari, RBC Roosendaal RKC Waalwijk 0-4


Februari

De haalbaarheidsstudie naar een gecombineerde jeugdopleiding met NAC is zo goed als afgerond. Beide clubs denken met een samenvoeging van de opleiding zowel sportief als financieel een hoger rendement te halen. Op de eerste en tweede elftallen na zouden alle teams moeten worden gecombineerd. Algemeen directeur Manfred Laros is positief en hoopt dat er snel een afrondend gesprek plaatsvindt. RBC blijkt iets te hard van stapel te lopen, want NAC komt met nieuwe eisen. De Bredanaars willen een derde club betrekken bij het project. Eerder is het niet gelukt een Belgische participant te vinden. Hoewel Laros enthousiast blijft over een regionale opleiding besluit RBC voorlopig af te zien van een samenwerkingsverband. De jeugd van RBC zal nog minstens n seizoen zelfstandig opereren.

De prestaties zijn ondermaats en binnen de selectie zijn de spanningen flink opgelopen, bevestigen meerdere spelers. Zo verlaat Jeffrey Vlug boos het trainingsveld, nadat hij in een partijtje is vervangen door Benjamin Martha. Henk Vos uit zijn onvrede over de mentaliteit van enkele jeugdige ploeggenoten. Ik probeer veel over te brengen op de jongere spelers. Niet alles wat ik probeer over te brengen wordt in dank afgenomen. Vind ik soms jammer. Collega-aanvaller Iwan Redan zet vraagtekens bij de speelwijze, die een beetje te defensief is. Daarnaast zou RBC zich te veel aanpassen aan de tegenstander.

Tijdens een oefenwedstrijd tussen de beloften en het militair elftal test RBC diverse spelers. John Schot en Kevin Stoutjesdijk vallen in de smaak. Daarnaast volgt de club Samuel Scheimann, linksback van Kozakken Boys. Andere clubs hopen juist in het Roosendaalse versterking te vinden. Het ambitieuze Cambuur Leeuwarden is genteresseerd in Danny Guijt en scouts van Vitesse bekijken doelman Rodney Ubbergen.

Wedstrijden
Op bezoek bij FC Eindhoven wordt pas de tweede uitzege van het seizoen behaald. Vervolgens laat een ongeorganiseerd spelend RBC keer op keer punten liggen. De wedstrijd tegen Haarlem krijgt nog een staartje voor de Roosendalers. Scheidsrechter Ed Janssen, die de tegenstander een dubieuze treffer toekent en Mels van Driel nog voor rust met een tweede gele kaart van het veld stuurt, maakt melding van kwetsende spreekkoren aan zijn adres. RBC hoopt dat de sanctie die de club het eigen publiek oplegt (rond en tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag wordt geen alcoholhoudende drank verkocht) voor de KNVB genoeg reden is om af te zien van een boete. De tuchtcommissie stelt een voorwaardelijke straf van 7.500 voor met een proeftijd van twee jaar. Bovendien moet RBC een plan van aanpak opstellen gericht op de bestrijding van verbaal geweld. Het schikkingsvoorstel wordt door de clubleiding geaccepteerd.

1 februari, FC Eindhoven RBC Roosendaal 1-2
8 februari, RBC Roosendaal HFC Haarlem 1-1
15 februari, MVV RBC Roosendaal 1-1
22 februari, Helmond Sport RBC Roosendaal 2-0
29 februari, RBC Roosendaal ADO Den Haag 0-1


Maart

RBC blijft teleurstellend presteren, maar algemeen directeur Manfred Laros rekent nog steeds op plaatsing voor de play-offs. Pas als dat niet het geval is, gaat de club evalueren. Maatregelen zijn voorlopig niet nodig. Tijdens een forumavond komt naar voren dat de spelersgroep trainer Rob Meppelink heeft gevraagd om meer en scherpere trainingen. RBC zou zelfs slechts vier trainingsuren per week maken, al wordt dit ontkend door Meppelink en Laros. De clubleiding schorst reservedoelman Rodney Ubbergen en legt hem een boete op van tien procent van zijn maandsalaris. Dit naar aanleiding van een vliegende tackle op ploeggenoot Sven Delanoy tijdens de training.

Er wordt bekend gemaakt dat de voetbalopleiding vanaf het seizoen 2008/2009 minder jeugdselecties zal tellen. C2 en D3 worden opgeheven. Dit komt voort uit bedrijfseconomische redenen. Een regionale opleiding blijft een streven. Het seizoen 2009/2010 is het nieuwe uitgangspunt.

RBC trekt toch een keeperstrainer van buitenaf aan. Roland Jansen volgt per direct Peter den Otter op. Jansen traint tevens de jeugd van Willem II en zal beide functies gaan combineren. Danny Guijt bereikt een akkoord met Cambuur Leeuwarden over een driejarig contract. Cambuur meldt op de clubsite dat er veel belangstelling was voor de aanvallende middenvelder, ook van eredivisieclubs. Net als een jaar eerder staat Kees Kwakman in de belangstelling van NAC Breda. RBC licht de optie in het contract van Benny Kerstens en legt Gerry Koning en Benjamin Martha een nieuwe aanbieding voor. Rechtsback Koning wacht de mogelijke interesse van andere clubs af, terwijl Martha een voorstel voor een tweejarige verbintenis naast zich neerlegt. Een tegenbod van de aanvaller wordt door de club afgewezen. Er wordt sowieso afscheid genomen van Laurens ten Heuvel, Lassana Sidibe en Jonas van Landschoot, terwijl ook een vertrek van Sparta-huurling Jeffrey Vlug aanstaande lijkt. De jongelingen Robin van Nijnatten en Melvin de Leeuw blijven nog een jaar op amateurbasis bij de eerste selectie.

Wedstrijden
Opvallend genoeg eindigen alle wedstrijden in maart in 2-1. RBC staat drie keer aan de goede kant van de score. In het Rosada Stadion speelt het A1-elftal van Robert Molenaar de halve finale van het nationale bekertoernooi tegen Heerenveen. Het is voor het eerst dat de A1 zo ver reikt in het bekertoernooi. De Friezen, die een divisie hoger spelen, zijn met 1-2 te sterk. Middels twee overwinningen op Nicaragua plaatsen de Nederlandse Antillen zich voor de volgende ronde in het kwalificatietoernooi voor het WK 2010. Beide keren komt Benjamin Martha in blessuretijd als invaller binnen de lijnen.

7 maart, FC Emmen RBC Roosendaal 1-2
10 maart, RBC Roosendaal FC Volendam 1-2
14 maart, Go Ahead Eagles RBC Roosendaal 1-2
21 maart, RBC Roosendaal FC Dordrecht 1-2
28 maart, RBC Roosendaal AGOVV Apeldoorn 2-1


April

Roem van Yerseke is tevreden over de publiciteit die het bedrijf via RBC krijgt en verlengt het hoofdsponsorschap met n seizoen. Op de achtergrond spelen nog altijd plannen voor een regionale voetbalopleiding. RKC Waalwijk wordt betrokken bij de gesprekken en zou de derde deelnemende club kunnen zijn die geist wordt door NAC.

Ondertussen gaan de geruchten dat Rob Meppelink na het seizoen zijn werk als trainer van RBC moet neerleggen. Er wordt gesuggereerd dat Ruud Brood hem moet opvolgen. De oud-speler wordt gezien bij een wedstrijd van RBC, maar ontkent in contact te zijn met de club. Meppelink zelf spreekt de intentie uit zijn contract, dat loopt tot medio 2009, uit te dienen.

RBC maakt geen gebruik van de tweejarige optie in de verbintenis van de Tsjechische verdediger Petr Dragoun. Benjamin Martha kiest voor hoofdklasser Quick Boys, Gerry Koning kan terug naar zijn voormalige werkgever FC Volendam en Kees Kwakman gaat in gesprek met NAC. Spits Kevin Stoutjesdijk is de eerste nieuwe speler die wordt vastgelegd. Hij komt op amateurbasis over van vv Baronie. Zijn ploeggenoot Hans Frijters weigert een aanbod van RBC en blijft de amateurclub trouw. Met aanvaller Patrick Duarte van FC Lisse wordt een mondelinge overeenkomst bereikt over een contract tot medio 2010. Verder is RBC genteresseerd in Niek Ripson, verdediger van TOP Oss.

Wedstrijden
RBC sluit de competitie af met drie nederlagen. Na 38 wedstrijden staat de ploeg van Rob Meppelink elfde op de rangschikking, met 49 punten en een doelsaldo van -3. Het seizoen is voorbij. Vanwege een rode kaart tegen Den Bosch wordt Sjoerd Schrier voor drie duels geschorst. Hij mist daardoor ook het openingsduel van de nieuwe competitie. Frans Vermeulen en zijn B-junioren worden kampioen van de tweede divisie. Op de slotdag van de competitie wint het team zelf met ruime cijfers, terwijl titelconcurrent ADO Den Haag onderuit gaat. Henk Vos kroont zich tot Stropdaskoning van Brabant. In het programma FC Brabant slaagt hij erin vier van de vijf ballen door een miniem gat in een grote pop te schieten. Kees Kwakman wordt met drie treffers gedeeld tweede.

4 april, FC Den Bosch RBC Roosendaal 2-0
11 april, RBC Roosendaal TOP Oss 0-1
18 april, Stormvogels Telstar RBC Roosendaal 2-1


Mei

RBC en Rob Meppelink voeren drie evaluatiegesprekken. De uitkomst is verrassend. Meppelink legt zijn taken als manager voetbalzaken neer en concentreert zich volledig op het hoofdtrainerschap. RBC gaat niet op zoek naar een nieuwe manager voetbalzaken. Directeur Manfred Laros neemt voortaan de contractonderhandelingen voor zijn rekening. Laros ontkent dat financile redenen ten grondslag liggen aan deze oplossing. Eric Hellemons zet zijn handtekening onder een nieuw tweejarig contract. Mister RBC blijft assistent-trainer en hoofd voetbalopleiding. Ook traint hij samen met Robert Molenaar de beloften.

Gerry Koning komt tot overeenstemming met het gepromoveerde FC Volendam en stapt transfervrij over. Zijn plaatsgenoot Kees Kwakman is zo goed als rond met NAC. RBC besluit niet verder te gaan met Sjack van Rijsbergen en Iwan Redan. Een stage van de spits bij het Schotse Aberdeen loopt op niets uit. Daarnaast zien de Roosendalers twee targets op de spelersmarkt voor andere clubs kiezen. Niek Ripson verbindt zich aan FC Emmen en VVV wint de slag om Marnix Kolder. Naar verluidt probeert RBC Jeffrey Vlug definitief over te nemen van Sparta, maar het salaris van de aanvaller vormt een struikelblok. Henk Vos denkt er niet aan zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De dan bijna 40 jaar oude routinier voetbalt nog een jaar op amateurbasis, in combinatie met een commercile functie. Ook na zijn actieve carrire wil hij bij RBC blijven.

Zoals verwacht wordt Patrick Duarte voor twee jaar RBCer. Tevens wordt de komst van Tim Peters (twee seizoenen met optie voor een derde jaar) en John Schot (n seizoen) bevestigd. Aanvaller Peters komt van RKC en Schot, die zes jaar in de RBC-opleiding heeft gespeeld en vervolgens voor Jong PSV en Jong NEC, probeert het opnieuw bij een profclub. Arjan Christianen moet met Erwin Friebel gaan uitvechten wie als eerste keeper het nieuwe seizoen ingaat. De doelman uit Oud Gastel, afkomstig van Fortuna Sittard, komt een driejarig dienstverband overeen. Nick de Jong wordt als derde doelman doorgeschoven naar de A-selectie. Rodney Ubbergen mag uitzien naar een andere werkgever. De Tsjech Filip Chlup komt alsnog naar Roosendaal. De middenvelder is nu transfervrij en tekent voor twee jaar met een optie voor een derde seizoen.

Wedstrijden
RBC is de play-offs misgelopen en kan vroeg met vakantie.


Juni

Het valt niet mee voor Manfred Laros om de begroting sluitend te krijgen. RBC heeft te maken met aflopende sponsorcontracten en een lagere degradantenvergoeding. Daarnaast lopen de tv-gelden voor de eerste divisie terug van elf naar zeven miljoen euro. Het spelersbudget gaat met een ton achteruit. Verder wordt bezuinigd op onder andere de voetbalopleiding, onderhoud en het stewardkorps. De begroting komt uit op 3,8 3,9 miljoen euro.

Directeur betaald voetbal Henk Kesler spreekt van een doorbraak. Aan het einde van het komende seizoen degradeert de nummer twintig van de Jupiler League naar de hoofdklasse van het amateurvoetbal. De amateurclubs keuren het plan goed, maar wijzen de invoering van een topklasse onder de eerste divisie af.
RBC-voorzitter Jan Pollemans voorziet zorgwekkende financile consequenties, omdat clubs onverantwoorde investeringen gaan doen om maar niet te degraderen.

De transfer van Kees Kwakman naar NAC is eindelijk afgerond. De Volendammer ondertekent een driejarige verbintenis. De Bredanaars betalen de gelimiteerde transfersom van zon 75.000 euro. Een seizoen eerder sprong een overgang nog af op de hoge afkoopsom die RBC destijds vroeg. Bij NAC wordt Kwakman herenigd met Tyrone Loran en trainer Robert Maaskant. Laurens ten Heuvel keert terug op het oude nest in Haarlem en Jeffrey Vlug wordt door Sparta uitgeleend aan Go Ahead Eagles, nadat een overgang naar Heracles Almelo is afgeketst. Ook Iwan Redan vindt een nieuwe club. Hij gaat aan de slag bij AEP Paphos op Cyprus. Sjack van Rijsbergen gaat naar Blauw Geel, dat uitkomt in de eerste klasse van het amateurvoetbal.

RBC verlengt het contract van Frits Paap met n seizoen. De technische staf ziet in hem de nieuwe rechtsback. Op die positie krijgt hij wel concurrentie van Carlos Ramos, die op amateurbasis overkomt van Jong AZ. Volgens VI heeft RBC zich officieel gemeld bij Go Ahead Eagles voor spits Sjoerd Ars, die in Deventer nog een contract voor een jaar heeft. Door zijn naam lijkt een streep te kunnen worden gezet als Manfred Laros beweert dat spelers met doorlopende contracten te duur zijn. Twee weken later legt RBC de goalgetter uit Ter Borg alsnog voor drie jaar vast.

Op 30 juni start RBC de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Melvin Fleur traint weer volledig mee met het eerste elftal. De linksback raakte in maart 2007 ernstig geblesseerd aan zijn linkerknie toen hij tijdens de training in botsing kwam met Danny Guijt. Ook Frans Vermeulen verschijnt bij de eerste training op het veld. Hij is voor n jaar toegevoegd aan de technische staf. Samen met Eric Hellemons zal hij Rob Meppelink bijstaan.

Wedstrijden
Het eerste oefenduel staat gepland op 5 juli. De competitie start vrijdag 8 augustus.


Juli

De
Coperatie Eerste Divisie (CED) veegt het degradatieplan van de KNVB van tafel, omdat het ondoordacht en onverstandig is. Er bestaat onduidelijkheid, aangezien degradatie wel mogelijk is, maar promotie van amateurclubs niet. De overkoepelende organisatie van de clubs in de Jupiler League werkt aan een alternatief plan dat in het seizoen 2009/2010 in gaat. Later in de maand bepaalt het bestuur betaald voetbal dat de degradatieregeling toch het komende seizoen ingevoerd zal worden. De algemeen amateurkampioen heeft het recht te promoveren naar de eerste divisie. Dit recht is overdraagbaar aan n van de andere kampioenen van de hoofdklasse. Wel is de KNVB bereid te luisteren naar een eventueel voorstel van de clubs. De CED moet dan wel zelf in staat zijn de eerste divisie te saneren en een promotie- en degradatieregeling doorvoeren.

BN/DeStem meldt dat de jeugdopleidingen van RBC, NAC en RKC vanaf juli 2009 zullen worden samengevoegd. Volgens de krant is zelfs al een accommodatie aangewezen. Bij RBC is men het erover eens dat met de frisse, jonge groep die er staat de play-offs bereikt moeten worden. Dat zal gebeuren zonder Rodney Ubbergen, die het verbruid heeft bij de club. Hij is niet welkom bij de eerste selectie en mag ondanks een doorlopend contract transfervrij vertrekken. Bij ADO Den Haag wordt de keeper afgetest. Doelman Arin Pietersma, overbodig geworden in Roosendaal, versiert tijdens een proefperiode een contract bij Willem II. Iwan Redan traint intussen mee bij AZ, omdat het Cypriotische AEP Paphos onder de verbintenis uit wil. Bij RBC houdt voormalig profspeler Michael van der Heijden zijn conditie op peil. Talent Melvin de Leeuw scheurt tijdens een oefenduel met Jong RBC een enkelband gedeeltelijk in en mist daardoor de start van de competitie.

RBC is zelf nadrukkelijk op zoek naar een centrale verdediger. De Slowaak Martin Suchy is de eerste testspeler die op Vierhoeven arriveert. Nigeriaan Bobsam Elejiko, Griek Alex Pangalis en Belg Nicky Hayen volgen in zijn spoor. Daarnaast zou RBC de jonge Belg Sven Verdonck, op het tweede plan geraakt bij Racing Genk, in het vizier hebben. Panathinaikos-speler Pangalis mag na anderhalf uur training zijn biezen pakken. Suchy en Elejiko spelen mee tegen HSC28, maar horen daarna niets meer. De ervaren Hayen voldoet daarentegen aan de verwachtingen en mag langer blijven. In eerste instantie is het verschil tussen vraag en aanbod te groot, maar uiteindelijk weten club en speler elkaar te vinden in de onderhandelingen. Hayen, voorheen in dienst van Sint-Truiden, accepteert een aanbieding voor twee jaar. Een, al dan niet tijdelijke, terugkeer van Sparta-aanvaller Edouard Duplan blijkt te duur.

Wedstrijden
RBC wint de gebruikelijke oefenpotjes tegen amateurs en zet ook TOP Oss met duidelijke cijfers aan de kant. In Almere is de confrontatie met Omniworld een voorproefje voor het eerste competitieduel. Alleen eredivisionist ADO Den Haag is te sterk.

5 juli, HSC28 RBC Roosendaal 0-6 (oefenwedstrijd)
8 juli, vv DIOZ RBC Roosendaal 0-14 (oefenwedstrijd)
11 juli, FC Omniworld RBC Roosendaal 1-1 (oefenwedstrijd)
16 juli, Tholens Elftal RBC Roosendaal 0-13 (oefenwedstrijd)
19 juli, RBC Roosendaal TOP Oss 3-0 (oefenwedstrijd)
25 juli, ADO Den Haag RBC Roosendaal 2-0 (oefenwedstrijd)


Augustus

Er komt maar geen einde aan de soap rond het wel of niet invoeren van degradatie uit de Jupiler League. De Centrale Spelers Raad (CSR) en de Coperatie Eerste Divisie (CED) willen niet dat degradatie al na het nieuwe seizoen wordt ingevoerd en stappen daarom uit de werkgroep die onderzoek doet naar de invoering van een open competitie. Ondanks de beslissing van het bestuur betaald voetbal is een promotie- en degradatieregeling nog niet zeker. Het besluit moet namelijk nog worden goedgekeurd door de algemene vergadering betaald voetbal op 1 december.

RBC voert een structuurwijziging door. De vereniging en de NV fuseren, met Manfred Laros als directeur. De stichting wordt volledig aandeelhouder. Het stichtingsbestuur kiest een nieuwe voorzitter in plaats van Jan Pollemans, maar zal vooral op de achtergrond blijven. Pollemans blijft wel aan de club verbonden, als lid van de nieuwe raad van commissarissen, die de directie controleert en adviseert. Volgens Laros is RBC weer een stabiele club met toekomst. Eind 2009 moet de club financieel gezond zijn en de directeur vertrouwt erop dat dit lukt. Over het seizoen 2007/2008 haalt de Roosendaalse BVO alle door de KNVB opgelegde normen.

Tijdens de Open Dag duikt oud-speler Pius Ikedia op bij het Rosada Stadion. De Nigeriaanse vleugelaanvaller noemt Roosendaal zijn tweede thuis en hoopt weer aan spelen toe te komen. Over de financin zijn beide partijen het snel eens. Ikedia moet de technische staf eerst overtuigen van zijn speelfitheid, alvorens hij een contract tekent voor de rest van het seizoen, met een optie voor nog n jaar. De snelle aanvaller is speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen FC Zwolle, maar Rob Meppelink weigert hem op te stellen. De medische keuring is nog niet afgerond en de trainer wil geen risico nemen. Het hartfilmpje dat later wordt gemaakt brengt geen problemen aan het licht. Behalve Ikedia keert ook Pascal Heije terug. De middenvelder, die ook als rechtsback uit de voeten kan, wordt op amateurbasis aan de selectie toegevoegd. Tot de winterstop krijgt hij de gelegenheid een contract af te dwingen. De verbintenis van Rodney Ubbergen wordt per 31 augustus ontbonden.

Al vroeg in het seizoen krijgt RBC met veel blessureleed te maken. Erwin Friebel scheurt tijdens de training een pees in zijn middelvinger af. Een speciale brace zorgt ervoor dat de doelman vrij snel de training kan hervatten. Bij een kijkoperatie wordt een stukje uit de buitenmeniscus van Henk Vos verwijderd. Verder komt kraakbeenschade aan het licht. De spits staat enkele weken buitenspel. Ook Sjoerd Schrier moet een kijkoperatie ondergaan. In de wedstrijd tegen FC Zwolle loopt hij een scheurtje in de buitenmeniscus en een scheurtje in de voorste kruisband op. Het herstel vergt zon zes weken. Robin van Nijnatten moet een aantal weken toekijken vanwege een hamstringkwetsuur en ook linksback Melvin Fleur krijgt een fikse tegenvaller te verwerken. Hij wordt ver teruggeworpen in het herstel en moet opnieuw onder het mes voor een kijkoperatie, waaruit blijkt dat het kraakbeen is beschadigd. Fleur moet vanaf nul worden opgetraind. Tot slot breekt doelman Nick de Jong een middenhandsbeentje en moet zijn hand ongeveer een maand in het gips.

Wedstrijden
De wedstrijd tegen AZ is onderdeel van de jaarlijkse Open Dag. Nadat het B1-elftal is gehuldigd wegens het kampioenschap, verricht Jean-Marie Pfaff de aftrap. Aan de zijde van de Alkmaarders maakt Iwan Redan zijn opwachting. De competitiestart is wisselvallig, maar er lijkt meer vechtlust in het team te zitten dan een seizoen eerder. Carlos Ramos wordt voor twee duels geschorst wegens een directe rode kaart tegen FC Zwolle. Trainer Rob Meppelink is niet te spreken over het optreden van scheidsrechter Danny Makkelie in de uitwedstrijd tegen BV Veendam. De arbiter keurt een Roosendaalse goal af, kent de thuisploeg een omstreden penalty toe en laat de aangegeven blessuretijd niet uitspelen. In het tumult om de penalty wordt Meppelink ook nog eens naar de tribune verwezen, omdat hij Makkelie een koekenbakker noemt. Dit komt hem op een voorwaardelijke boete te staan.

2 augustus, RBC Roosendaal AZ 1-3 (oefenwedstrijd)
8 augustus, FC Omniworld RBC Roosendaal 1-2
15 augustus, RBC Roosendaal FC Zwolle 1-3
22 augustus, RBC Roosendaal HFC Haarlem 2-0
29 augustus, BV Veendam RBC Roosendaal 3-2



September

Manfred Laros kondigt zijn vertrek aan. De algemeen directeur zoekt een nieuwe uitdaging en neemt per 1 oktober afscheid. Laros vindt dat zijn rol als saneerder erop zit. Wat RBC nu nodig heeft, de commercile inkomsten verhogen, spreekt mij minder aan. Dat is meer iets voor commercile mensen. Wel baalt Laros ervan dat de KNVB RBC nog niet heeft teruggezet van de zorgelijke categorie 1 naar categorie 2, ondanks dat de club vr loopt op het plan van aanpak.

RBC onderzoekt een samenwerking met het dameselftal van amateurvereniging vv Smerdiek. De vrouwen van Smerdiek spelen eerste klasse, maar kunnen via RBC op termijn mogelijk toetreden tot het betaalde damesvoetbal. Beide clubs voeren orinterende gesprekken en zijn van mening dat er een win-win-situatie moet ontstaan.

Rob Meppelink wordt middels een spandoek en een advertentie op internet te koop aangeboden. De trainer snapt er niets van en spreekt straffe taal. Wat denken die gasten nou? Dat wij AC Milan zijn? Dit RBC heeft geen voetbalpubliek, deze stad heeft geen voetbalcultuur. Meppelink krijgt een reprimande van Laros. Daarnaast heeft hij spijt van de uitwerking van zijn woorden en biedt hij zijn excuses aan.

Wedstrijden
De resultaten zijn niet overtuigend en het spelniveau daalt. In het bekertoernooi blameert RBC zich door in de laatste tien minuten een voorsprong tegen de amateurs van Rijnsburgse Boys uit handen te geven. De technische staf legt de spelersgroep de contractueel maximale boete op. De clubleiding straft zowel technische straf als selectie door beide in te zetten voor commercile doeleinden.

5 september, Excelsior RBC Roosendaal 1-0
12 september, RBC Roosendaal MVV 1-1
15 september, Telstar RBC Roosendaal 1-1
19 september, RBC Roosendaal FC Emmen 2-1
23 september, Rijnsburgse Boys RBC Roosendaal 2-1 (bekerwedstrijd)
26 september, Fortuna Sittard RBC Roosendaal 0-0



Oktober

Bij het thuisduel tegen VVV-Venlo reageert de Roosendaalse aanhang gevat op de uitlatingen van Rob Meppelink. Er worden ludieke spandoeken getoond als Rob, San Siro wacht op je, Speltip 9: weet wanneer je moet stoppen, Dit publiek heeft geen voetbaltrainer enAnti-Rob, pro-RBC. De trainer laat weten dat hij niet uit eigen beweging zal opstappen. Enkele dagen later beindigen Meppelink en RBC de samenwerking per direct met wederzijds goedvinden. De spelers zeggen verrast te zijn. De assistenten Eric Hellemons en Frans Vermeulen nemen voorlopig de honneurs waar en RBC kondigt aan de tijd te nemen met de opvolging van Meppelink. Het gerucht gaat dat Aad de Mos de club gaat adviseren, maar dat is volgens Mascha Simons volledig uit de lucht gegrepen. Binnen de kortste keren ontvangt RBC bijna twintig open sollicitaties. Arno Pijpers bezoekt een wedstrijd in het Rosada Stadion, maar zou niet zijn uitgenodigd.

De Telegraaf meldt dat RBC, NAC en RKC snel een akkoord hopen te bereiken over
het samenbundelen van de krachten op het gebied van jeugdopleiding. Twee weken later ziet RKC af van deelname. Vooral de logistiek zou een probleem zijn, aangezien de opleiding in West-Brabant gevestigd moet worden. De locatie blijft onderwerp van gesprek tussen RBC en NAC, dat niets ziet in een accommodatie op sportpark Vierhoeven. De concrete samensmelting van de teams zal vermoedelijk nog zon anderhalf jaar op zich laten wachten.

Jong RBC-spelers Cuco Martina en Chayo Maria worden opgeroepen voor het Antilliaans elftal onder 20 jaar, dat zich probeert te plaatsen voor het hoofdkwalificatietoernooi voor het WK onder 20. Uit een mri-scan blijkt dat Pascal Heije zijn knieband heeft ingescheurd. De Amsterdammer raakte geblesseerd tegen Rijnsburgse Boys en staat minimaal vier weken aan de kant. Oud-speler Iwan Redan wint de FIFA-zaak die hij heeft aangespannen tegen AEP Paphos. De spits heeft meer dan een jaarsalaris tegoed van de club. De voetbalbond stelt tevens dat Redan transfervrij is.

Wedstrijden
Na de ruime nederlaag tegen koploper VVV valt het doek voor Meppelink. Onder interim-trainers Hellemons en Vermeulen zet RBC het nietige AGOVV overtuigend opzij, maar daarna worden drie nederlagen geleden. Maarten Boddaert, Cuco Martina en Issam Ahmar el Hank maken hun debuut in het betaalde voetbal.

3 oktober, RBC Roosendaal VVV-Venlo 1-4
10 oktober, RBC Roosendaal AGOVV Apeldoorn 3-0
17 oktober, Go Ahead Eagles RBC Roosendaal 1-0
24 oktober, RBC Roosendaal sc Cambuur 1-2
31 oktober, FC Den Bosch RBC Roosendaal 2-1


November

De eerste naam van een kandidaat-trainer die naar buiten komt is die van Rini Coolen. De voormalig coach van FC Twente en AGOVV bevestigt met RBC gesproken te hebben. Ook Arno Pijpers zou een voorname kandidaat zijn. Op 10 november stelt RBC Coolen aan als nieuwe hoofdtrainer en manager voetbalzaken. De Arnhemmer verbindt zich tot de zomer van 2010 aan de club. Assistent-trainer Frans Vermeulen krijgt een rol als technisch cordinator en is daarmee medeverantwoordelijk voor het bewaken van de langetermijnvisie. In samenwerking met het Johan Cruijff College Roosendaal moet Coolen met zijn staf een aanzet geven tot de ontwikkeling van een topsportklimaat, dat nog onvoldoende aanwezig is. De nieuwe oefenmeester spreekt van de baan die hij zocht, omdat hij in Roosendaal iets op kan bouwen. Oud-trainer Rob Meppelink onthult dat hij al een half jaar bezig was met opstappen, maar dat hij heeft gewacht op het juiste moment. Het moest natuurlijk wel in het belang van de club zijn.

Carlos Ramos heeft RBC snel overtuigd van zijn kwaliteiten. Zijn amateurcontract wordt omgezet in een verbintenis tot medio 2010, met een optie voor een extra seizoen. In de laatste seconde van de wedstrijd tegen FC Eindhoven blesseert Arjan Christianen zich aan de enkel. Er kan in eerste instantie geen echo gemaakt worden, omdat het gewricht te dik is. Later blijkt de enkelband gescheurd. De doelman komt voor de winterstop niet meer in actie.

Wedstrijden
RBC blijft deze maand ongeslagen. Het is zelfs voor het eerst sinds november 2007 dat twee duels op rij worden gewonnen. Voorafgaand aan de wedstrijd RBC-RKC arresteert de politie 24 uitsupporters. Op weg naar het stadion vallen zij een groep RBCers aan. Overigens zou een deel van hen afkomstig zijn uit Den Bosch. Ook het duel tegen Helmond Sport levert een akkefietje op, maar dan op het veld. Helmond-middenvelder Daniel Guijo-Velasco maakt tot twee keer toe de Hitlergroet naar RBC-aanvoerder Mels van Driel. Na afloop noemt hij zijn actie gepast, omdat Van Driel om een kaart zou hebben gevraagd bij arbiter Diks. Guijo-Velasco krijgt vijf duels schorsing opgelegd.

7 november, RBC Roosendaal RKC Waalwijk 2-2
15 november, FC Eindhoven RBC Roosendaal 0-1
21 november, TOP Oss RBC Roosendaal 0-3
28 november, RBC Roosendaal Helmond Sport 1-1


December

Na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal spreekt directeur Henk Kesler de wens uit dat er pas in het seizoen 2009/2010 een promotie- en degradatieregeling tussen de amateurs en het profvoetbal komt. In februari verwacht hij meer duidelijkheid. Formeel heeft namelijk n amateurclub na dit voetbaljaar al het recht te promoveren.

RBC en het College van B&W bereiken overeenstemming over de verkoop van het trainings- en opleidingscomplex sportpark Vierhoeven. De gemeente Roosendaal hoopt zo het ruimtegebrek op sportpark Hulsdonk op te lossen. RBC moet daardoor op zoek naar een locatie waar het per 1 juni 2009 terecht kan. De club denkt een periode van 2,5 jaar te moeten overbruggen, omdat dan de realisatie van een regionale voetbalopleiding wordt verwacht. Een en ander wordt pas definitief als op 5 februari ook de gemeenteraad akkoord gaat.

Rini Coolen vindt dat de conditie van zijn spelers flink moet verbeteren en schrapt daartoe de vrije woensdag. Volgens Mels van Driel schept de nieuwe trainer meer duidelijkheid dan de vorige. Sjoerd Schrier wordt geopereerd vanwege een kneuzing aan zijn scheenbeen. De druk van een bloeduitstorting op bloedvaten en zenuwen is te groot. De Roosendalers zit een maand in de lappenmand. Keeper Nick de Jong breekt bij een duel van Jong RBC een sleutelbeen. Zijn plaats op de bank bij het eerste elftal wordt overgenomen door A-junior Jorik Meesters.

Wedstrijden
Het slot van 2008 is teleurstellend. RBC houdt slechts twee punten over aan drie duels tegen laaggeklasseerde teams. De Roosendalers gaan de winterstop in met een twaalfde plaats op de ranglijst. Overigens maakt aanvaller Ralf Seuntjens tegen Fortuna Sittard zijn debuut in het profvoetbal.

5 december, FC Dordrecht RBC Roosendaal 1-1
12 december, RBC Roosendaal FC Omniworld 1-1
19 december, RBC Roosendaal Fortuna Sittard 0-1




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd