Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

74%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

26%

Stemmen: 27

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Jaaroverzicht 2010

Gepost door:Remy // 2010-12-30 00:00:00 // 3457 keer bekeken

RBC krabbelt langzaam op na een hoop financile problemen. Hoewel de club nog steeds vrij anoniem meedraait in de middenmoot van de Jupiler League is de algehele sfeer rond de Roosendalers in de loop van 2010 in positieve zin veranderd. Echt rustig werd het echter nooit. Bovenal was dit het jaar van de trainers. Hoewel geen coach werd ontslagen, stonden er heel wat verschillende gezichten voor de groep. Maar er was meer. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zette RBCfans.nl alles op een rijtje. Over ontbonden contracten en betalingsregelingen, dispensatieverzoeken en publieke waarschuwingen.

Januari

Het plan van aanpak om de nijpende liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden lijkt zijn vruchten of te werpen.
Voorwaarde is wel dat de toegezegde bedragen, samen zon drie ton, op zeer korte termijn door de geldschieters worden overgemaakt. De andere onderdelen uit het plan van aanpak (loonoffer personeel en spelers, afslanken organisatie en crediteurenakkoorden) moeten aan het einde van het seizoen nog eens drie ton opleveren. Directeur Jan Pollemans meldt dat de begroting voor het seizoen 2010/2011 wordt teruggeschroefd, waardoor een financieel gezonde organisatie moet ontstaan. De Brabantse zakenman en voetbalmakelaar Arie Treffers zou zich bij de raad van commissarissen gemeld te hebben voor een overname. Hij wilde in de club investeren, maar stelde daarnaast onacceptabele eisen. De Roosendaalse bouwmaatschappij BVR-Groep verbindt zich voor de rest van het seizoen als rug- en broeksponsor aan RBC.

De contracten van Angelo Zimmerman en Gregory Nelson worden per direct ontbonden. Na een reeks incidenten wenst RBC niet meer verder te gaan met het tweetal. Trainer/coach Rini Coolen ontkent dat de club een voorval heeft aangegrepen om onder hun contracten uit te komen en zo de salarisdruk te verlagen. Er zou zoveel gebeurd zijn dat van een vertrouwensband niet langer sprake is. Zimmerman gaat op amateurbasis naar FC Emmen, Nelson houdt zijn conditie op peil bij Telstar.

RBC bereikt met FC Oss overeenstemming over de verhuur van Mels van Driel. De club van Hans de Koning wil de Rotterdammer voor anderhalf jaar lenen, de resterende looptijd van zijn contract bij RBC. In Roosendaal is Van Driel op een dood spoor beland. Na verschillende conflicten met Rini Coolen is hij definitief naar de beloften verbannen. Op het laatste moment blaast Van Driel de op handen zijnde transfer echter af. Hij zou geen goed gevoel hebben bij de Oost-Brabantse club. De al aan FC Omniworld verhuurde doelman Erwin Friebel wordt door de club uit Almere definitief vastgelegd. Verder meldt RBC de komst van Lesley Nahrwold. De 22-jarige aanvaller wordt de rest van het seizoen gehuurd van FC Twente, waar hij in het tweede elftal speelde.

Wedstrijden
Geplande oefenduels tegen Sparta en sv Heinenoord kunnen vanwege de weersomstandigheden niet doorgaan. Ook de uitwedstrijd tegen FC Zwolle wordt afgelast. Het inhaalduel tegen FC Dordrecht vindt wel doorgang. Sjoerd Ars vestigt een record in de eerste divisie. De spits heeft slechts tien minuten nodig om vier keer te scoren tegen de Dordtenaren. Het doek valt voor HFC Haarlem. De 120-jarige club gaat failliet en wordt uit de competitie genomen. Alle resultaten van Haarlem worden geschrapt.

18 januari, RBC Roosendaal FC Dordrecht 4-1
22 januari, FC Den Bosch RBC Roosendaal 0-2
29 januari, RBC Roosendaal Excelsior 0-2


Februari

In tegenstelling tot zijn collega Van Driel vertrekt Tim Peters wel op huurbasis naar FC Oss. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt wordt de deal rondgemaakt. Wesley Pollemans, Ralf Seuntjens en Felino Jardim hebben op amateurbasis een contract afgedwongen. Laatstgenoemde sluit een eenjarige overeenkomst af, de andere twee tekenen voor twee seizoenen. RBC heeft opties op een extra seizoen in de verbintenissen opgenomen.

Samen voor RBC Roosendaal organiseert haar laatste actie, voordat de stichting ontbonden wordt. In het MariFlex Stadion vindt het zogenaamde koeschijten plaats. Daarna wordt een cheque overhandigd aan directeur Jan Pollemans.
Na de oprichting van de stichting in november 2009 is onder meer een benefietavond georganiseerd, die bijna 25.000 euro opleverde. Ook de verkoop van kerststollen, een sms-actie en de fietstocht van supporters naar het uitduel tegen FC Oss hebben een mooi bedrag bijeen gebracht.

Wedstrijden
Het winterse weer blijft de Jupiler League parten spelen. De wedstrijden tegen De Graafschap en Fortuna Sittard moeten worden verplaatst, waardoor RBC drie maandagen achter elkaar in actie komt. In Zwolle loopt de ploeg van Rini Coolen tegen een blamerende 6-1 nederlaag aan. RBC beindigt het duel met negen man, na rode kaarten voor Felino Jardim en Jordan Remacle. Sjaak Polak maakt na maanden blessureleed zijn rentree.

8 februari, FC Zwolle RBC Roosendaal 6-1
15 februari, De Graafschap RBC Roosendaal 0-0
19 februari, Helmond Sport RBC Roosendaal 3-0
22 februari, RBC Roosendaal Fortuna Sittard 2-1
26 februari, RBC Roosendaal BV Veendam 2-2


Maart

RBC hoopt van de KNVB toestemming te krijgen om in het seizoen 2010/2011 af te zien van deelname aan de nationale beloftencompetitie. De club dient een verzoek tot dispensatie in, vanwege een gebrek aan kwaliteit en doorstroming. Lopende het seizoen zijn er verschillende spelers opgestapt, waardoor de beloftengroep te klein geworden is. De KNVB neemt het verzoek in behandeling.

Verder worden de eenzijdige opties in de contracten van Melvin Koetsier, Melvin de Leeuw en Umut
Gndogan gelicht, wat het drietal tot medio 2011 in Roosendaal houdt. RBC zal geen gebruik maken van de opties in de contracten van Gino Mommers, Carlos Ramos, Jordan Remacle en Tim Peters. Vermoedelijk is ook Nicky Hayen bezig aan zijn laatste maanden bij RBC. De Belg wordt onder de grootverdieners in de selectie gerekend en die krijgen geen contractverlenging meer bij de Roosendalers. De verdediger heeft het echter goed naar zijn zin bij RBC en wil dolgraag blijven. Desnoods lever ik de helft van mijn salaris in als ik hier volgend seizoen weer mag voetballen.

Wedstrijden
Melvin Koetsier houdt aan de wedstrijd tegen FC Volendam een lichte bovenbeenblessure over. De in vorm verkerende doelman wordt vervangen door Arjan Christianen, die hersteld is van een gebroken voetwortelbeentje. Ook als Koetsier weer fit is, blijft Christianen voor trainer Coolen de nummer n, vanwege zijn ervaring en omdat hij meer coacht. Thuis tegen FC Eindhoven schotelt RBC het publiek een mooie voetbalavond voor. Het wordt 4-0 voor de thuisploeg. In de eerste helft ligt de wedstrijd zon twintig minuten stil, nadat de lichtmasten zijn uitgevallen. Nicky Hayen krijgt een applauswissel. Hij is voorafgaand aan de wedstrijd gehuldigd voor zijn 300e competitiewedstrijd in het betaalde voetbal.

5 maart, FC Volendam RBC Roosendaal 3-3
8 maart, RBC Roosendaal FC Emmen 1-1
19 maart, RBC Roosendaal FC Eindhoven 4-0
26 maart, Telstar RBC Roosendaal 2-2


April

In de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur komt RBC uit bij Jeffrey Kooistra. De Amsterdammer neemt per 1 juni het stokje over van Jan Pollemans, die eerder te kennen gaf en stapje terug te willen doen.
Kooistra, voormalig speler en assistent-trainer van RBC, komt over van FC Omniworld, waar hij vijf seizoenen werkte als technisch manager. Met Rini Coolen wordt een akkoord bereikt over verlenging van zijn contract als manager voetbalzaken en hoofdtrainer/coach voor de duur van n seizoen. Daarnaast onderzoekt RBC wederom de mogelijkheden om een kunstgrasveld aan te leggen in het eigen stadion. Een dergelijke mat past in de plannen om het stadion multifunctioneel te gaan gebruiken. Bovendien zou het eerste elftal er dagelijks op kunnen trainen.

Hoewel Nicky Hayen zich op zijn plaats voelt in Roosendaal gaat hij de club verlaten. De Belg verbindt zich voor twee seizoenen aan de Belgische tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven. Patrick Duarte vindt in Quick Boys een nieuwe club. De aanvaller is hersteld van een zware enkelblessure, maar krijgt geen nieuw contract bij RBC. Een rentree in het eerste elftal is hem niet meer gegund. Ook topscorer Sjoerd Ars mag uitzien naar een andere werkgever, hoewel zijn contract nog een jaar doorloopt. RBC hoopt een transfersom over te houden aan een vertrek van de spits, wiens salaris bovendien zwaar op de begroting drukt.

Wedstrijden
Na een 0-2 thuisnederlaag tegen AGOVV kan RBC zich alleen in theorie nog plaatsen voor de play-offs om promotie/degradatie, maar feitelijk is het seizoen voorbij. In deze wedstrijd mist Sjaak Polak zijn tweede strafschop van de competitie, terwijl ook Sjoerd Ars al drie penaltys onbenut heeft gelaten. In het seizoen 2009/2010 weet RBC slechts vier van de negen strafschoppen om te zetten in een doelpunt. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd van het seizoen wordt afscheid genomen van Sjaak Polak, Carlos Ramos, Nicky Hayen, Jordan Remacle, Tjaronn Chery, Jurgen Gijzen, Gino Mommers, Thomas van den Houten, Lesley Nahrwold en Patrick Duarte. RBC sluit de competitie af op de elfde plaats, met 46 punten uit 36 duels. Een ingelaste oefenwedstrijd tegen Excelsior, dat zich voorbereidt op de play-offs, gaat verloren.

2 april, RBC Roosendaal AGOVV Apeldoorn 0-2
9 april, MVV RBC Roosendaal 2-1
16 april, Go Ahead Eagles RBC Roosendaal 3-1
23 april, RBC Roosendaal sc Cambuur 1-0
29 april, RBC Roosendaal Excelsior 0-1 (oefenwedstrijd)


Mei

In navolging van Rini Coolen verlengt ook Eric Hellemons zijn verblijf bij RBC met n seizoen. Naast zijn functies van assistent-trainer en hoofd voetbalopleiding zal Hellemons zich richten op de cursus coach betaald voetbal. Robert Molenaar verlaat de club met pijn in het hart. RBC heeft geen budget voor een tweede assistent-trainer en het beloftenteam zal een seizoen niet in competitie zijn. Ex-voetballer Molenaar ziet geen toekomst meer voor hem in Roosendaal en gaat in het kader van de cursus coach betaald voetbal stage lopen bij Excelsior. Een andere oud-RBC-speler komt de technische staf juist versterken.
Jrg van Nieuwenhuijzen wordt aangesteld als keeperstrainer van de eerste selectie. Hij volgt Roland Jansen op, die op parttime basis bij RBC betrokken was.

Het begint er steeds meer op te lijken dat RBC met ingang van het nieuwe seizoen haar thuiswedstrijden op kunstgras gaat afwerken. Er ligt een akkoord met Nootenboom BV over de aanleg van een kunstgrasmat voor een bedrag van vier ton. De Roosendalers zullen dat bedrag in vijf jaar voldoen. Nootenboom behoudt het eigendomsrecht over het kunstgras, totdat RBC de volledige vier ton heeft overgemaakt. De gemeente Roosendaal moet de plannen nog wel goedkeuren, omdat die het eerste hypotheekrecht heeft op het stadion.

John Schot en Joran Pot verlaten RBC. De contracten van de middenvelders worden ontbonden, omdat zij teleurgesteld zijn in hetgeen zij het afgelopen jaar in sportief opzicht hebben gebracht en graag hun eigen weg willen gaan.

Wedstrijden
Voor de eerste selectie is het seizoen voorbij, maar dat geldt niet voor RBC A1. Het team bungelt onderaan in de eerste divisie en vanwege een aanstaande reorganisatie van de competitiestructuur voor A-junioren hangt degradatie naar de derde divisie RBC A1 boven het hoofd. De Roosendalers komen een heel eind in de noodzakelijke play-offs, maar gaan uiteindelijk strijdend ten onder in het beslissende duel tegen VVV-Venlo A1.


Juni

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de aanleg van een kunstgrasveld. De gemeente Roosendaal ziet de komende vijf jaar af van haar eerste hypotheekrecht voor wat betreft het veld in het MariFlex Stadion. Er komt echter ook naar buiten dat RBC in 2010 nog geen aflossingen heeft gedaan op de hypotheek op het stadion. Ook de rentelasten zijn niet voldaan. De betalingsachterstand bedraagt 137.000 euro. Dat bedrag wordt door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) opgeist bij de gemeente Roosendaal, die garant staat voor de hypothecaire lening. Toine Theunis, wethouder van financin, vraagt om opheldering.

RBC wil een lening afsluiten om de ontstane liquiditeitsproblemen op te vangen. Daarvoor is echter medewerking van de gemeente nodig. Voordat de club kan lenen moet namelijk de gemeentegarantie omhoog. B&W wijst een voorstel van RBC, om de garantstelling met drie ton te verhogen tot 3,7 miljoen, af. De hoop van de club is nu gevestigd op de gemeenteraad, die alsnog met het plan kan instemmen. Indien ook de gemeenteraad negatief tegenover het voorstel van RBC staat, zal wethouder Theunis direct de achterstallige betalingen bij de club opeisen, die BNG bij de gemeente heeft gend. I
n het uiterste geval kan de gemeente zelfs het faillissement van de club aanvragen. Of we dan ons zelf in de vingers snijden omdat we garant staan voor die lening van 3,4 miljoen? Ach, dan hebben we in elk geval een stadion.

Bram Langedijk is de eerste versterking voor het seizoen 2010/2011. De 20-jarige verdediger komt op amateurbasis over van Jong NEC. RBC legt nog meer jongelingen vast. Verdediger Yannick Lodders is afkomstig van Anderlecht en tekent voor n jaar. Linksback Joey Brock (Jong NEC) tekent voor twee jaar, evenals middenvelder Ken van Mierlo, die zijn wedstrijden vooral in Jong FC Utrecht speelde. Jordy Zuidam moet voor de nodige ervaring zorgen op het Roosendaalse middenveld. De Utrechter is op een zijspoor beland bij Go Ahead Eagles en wordt door RBC voor n seizoen gehuurd. Ook drie van de grootste talenten uit de jeugdopleiding worden toegevoegd aan de eerste selectie. Doelman Matthew Lentink (16 jaar), middenvelder Erwin Nuytinck (16) en spits Pepijn Veerman (18) zijn erbij als RBC op maandag 28 juni de training hervat.

Ondertussen melden verschillende clubs zich voor goalgetter Sjoerd Ars. FC Den Bosch kan echter niet aan de salariseisen van de spits voldoen en ook een overgang naar sc Cambuur gaat niet door. Met het Cypriotische APOP Kinyras Peyias wordt wel overeenstemming bereikt. Er ligt een tweejarig contract klaar voor Ars.

Wedstrijden
Het eerste oefenduel staat gepland op 8 juli. De competitie start vrijdag 13 augustus.


Juli

Rini Coolen reist naar Australi voor contractbesprekingen met Adelaide United. De trainer komt een contract voor twee jaar overeen. Een clausule in zijn onlangs verlengde verbintenis bij RBC maakt het mogelijk om tussentijds te vertrekken in het geval van een positieverbetering. Jeffrey Kooistra stelt de in Roosendaal woonachtige Sandor Popovics aan als nieuwe hoofdcoach. Peter van Vossen wordt, naast Eric Hellemons, assistent van de Hongaar. De 71-jarige Popovics benadrukt dat hij geen stroman is en dat hij de baas wordt bij RBC. Het is de bedoeling dat Eric Hellemons het vanaf het seizoen 2011/2012 overneemt. Popovics wordt dan mogelijk technisch directeur. Van Vossen zegt het fantastisch te vinden dat hij samen met Hellemons de veldtrainingen mag gaan doen. Sandor zal vooral van achter zijn bureau zaken voor de club regelen, zoals een Engelse manager.

Na zes dagen legt Popovics zijn functie alweer neer. Op verzoek van de Hongaar geeft RBC geen inhoudelijke toelichting. Een dag later doet Popovics uitgebreid zijn verhaal. Kooistra zou hem benaderd hebben om technisch supervisor te worden. Om problemen met de KNVB te voorkomen (Hellemons en Van Vossen beschikken niet over de juiste papieren) wil RBC bekend maken dat Popovics de nieuwe hoofdtrainer is. Hij gaat akkoord, op voorwaarde dat hij carte blanche krijgt. Dit botst echter met de eerdere beloftes aan Hellemons en Van Vossen en volgens Popovics bestaat er teveel onduidelijkheid over wie waar verantwoordelijk voor is. Kooistra weigert in te gaan op de uitspraken van Popovics. Maar er is nog nooit iemand geweest die zei dat ik onduidelijk was.

De gemeenteraad geeft RBC tot eind september de tijd om de achterstallige betalingen aan de gemeente te voldoen. Een verhoging van de garantstelling met 274.000 euro wordt door alle partijen, behalve de VLP, afgewezen. Bovendien wordt de club door de KNVB ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1. Binnen drie jaar moet de club daar uit om de proflicentie te kunnen behouden. Ook krijgt RBC een publieke waarschuwing, omdat het zich voor het eerst niet aan het plan van aanpak heeft gehouden. De gestelde norm voor personeelskosten is overschreden. Volgens Kooistra gaat het over een situatie van anderhalf jaar eerder. De licentiecommissie erkent dat RBC inmiddels aan de eisen voldoet. De club stelt zich voor het komende seizoen ten doel om mee te doen om een plaats in de play-offs, maar bovenal wil men financieel gezond worden. De Roosendalers werken met een begroting van drie miljoen en een spelersbudget van 800.000 euro. Er wordt 14.000 euro bespaard met het schrappen van een gepland trainingskamp in Delden.

Verder krijgt de selectie van RBC steeds meer vorm. Marcel van der Sloot keert op amateurbasis terug bij de club waar hij zijn loopbaan begon. Ook middenvelder Niek Ripson en linksback Jahmill Flu kiezen ervoor op amateurbasis aan de slag te gaan bij RBC. Vleugelaanvaller Roel de Graaff verdient na een proefperiode een eenjarig contract. Proefspelers Fabrice Seidou, Sanny Monteiro en Mettin Copier slagen er niet in een langer verblijf af te dwingen. De transfer van Sjoerd Ars naar Cyprus wordt afgeblazen. APOP maakt het afgesproken transferbedrag van enkele tienduizenden euros niet over naar RBC, waarop Ars afziet van een overgang. Het is echter al snel duidelijk dat de topscorer alsnog zal vertrekken. Ars praat met FC Zwolle en MVV, terwijl er meer interesse is, onder andere vanuit Griekenland. De Zwollenaren trekken uiteindelijk aan het langste eind. RBC zal geen vervanger aantrekken.

Wedstrijden
De gebruikelijke oefenpotjes tegen amateurteams worden allemaal met ruime cijfers gewonnen. Tegen HSC maakt Patrick Duarte zijn opwachting. Hij scoort en neemt daarna afscheid van zijn medespelers en de supporters. Tegen de Roemeense topclub FC Vaslui speelt RBC gelijk, waarna Heracles Almelo de Roosendalers de eerste nederlaag toedient.

8 juli, vv Cluzona RBC Roosendaal 0-5 (oefenwedstrijd)
10 juli, HSC28 RBC Roosendaal 0-16 (oefenwedstrijd)

13 juli, vv DIOZ RBC Roosendaal 1-12 (oefenwedstrijd)
16 juli, RBC Roosendaal FC Vaslui 1-1 (oefenwedstrijd)
23 juli, Heracles Almelo RBC Roosendaal 3-1 (oefenwedstrijd)
28 juli, sv Dosko RBC Roosendaal 0-9 (oefenwedstrijd)
31 juli, vv Baronie RBC Roosendaal 0-3 (oefenwedstrijd)


Augustus

Het gloednieuwe kunstgrasveld in het MariFlex Stadion komt niet door een eerste keuring. Een vergissing van de leverancier is de oorzaak. Er is een andere mat aangemeld bij de FIFA dan dat er is aangelegd. RBC verwacht geen problemen, aangezien het veld dat er ligt beter is dan de mat die is aangemeld. De KNVB verleent alvast dispensatie, zodat de club haar thuiswedstrijden gewoon in Roosendaal kan spelen.

Charlie van den Ouweland wordt toegevoegd aan de selectie. De ervaren middenvelder sluit op amateurbasis aan. Daarentegen wordt afscheid genomen van
Umut Gndogan, die zijn contract inlevert omdat hij weinig perspectief meer ziet. De jonge Belg vindt onderdak bij het Belgische FC Brussels.

Wedstrijden
Tegen De Treffers wordt de eerste wedstrijd op het eigen kunstgras gewonnen. In dit duel krijgt Niek Ripson een directe rode kaart. Hij wordt voor drie oefenwedstrijden geschorst, waarvan n voorwaardelijk. RBC start het nieuwe seizoen in de Jupiler League met twee onnodige nederlagen, maar herpakt zich met een schitterende overwinning op degradant Sparta, dat een week eerder met 12-1 had gewonnen van Almere City FC. Pepijn Veerman luistert zijn debuut in Almere op met een fraai doelpunt en Mels van Driel komt terug in beeld. Hij staat tegen Sparta voor het eerst sinds november 2009 weer in de eerste ploeg. Overigens starten maar liefst zes clubs met minpunten in de Jupiler League, als gevolg van financieel wanbeleid.

3 augustus, sv Heinenoord RBC Roosendaal 0-1 (oefenwedstrijd)
7 augustus, RBC Roosendaal De Treffers 4-1 (oefenwedstrijd)
13 augustus, Almere City FC RBC Roosendaal 3-1
20 augustus, RBC Roosendaal FC Eindhoven 1-2
27 augustus, RBC Roosendaal Sparta Rotterdam 3-0
31 augustus, vv Hoeven RBC Roosendaal 1-5 (oefenwedstrijd)


September

RBC wil het seizoen afmaken met de (ongediplomeerde) trainers Eric Hellemons en Peter van Vossen. Een verzoek tot dispensatie wordt echter door de KNVB afgewezen. De club heeft tot vier weken na de competitiestart om een nieuwe hoofdcoach aan te stellen. Jeffrey Kooistra meldt een shortlist te hebben met drie kandidaten. Er wordt gesproken met Richard Grootscholten, voormalig technisch manager van Sparta, maar die zegt af omdat hij bij RBC te weinig mogelijkheden ziet om iets op te bouwen. Ernie Brandts lijkt dan de beoogde nieuwe hoofdtrainer. Hij onderhandelt echter ook met het Rwandese APR FC, dat claimt een mondelinge overeenkomst te hebben met de voormalig NAC-coach. Hoewel het volgens Brandts nog lang niet zover is, kiest hij enkele dagen later toch voor APR. RBC slaagt er niet in binnen de gestelde deadline een gediplomeerde coach te strikken. Er wordt een plan van aanpak opgesteld, waardoor de club nog eens twee weken respijt krijgt van de voetbalbond. Vervolgens bedankt ook Hans Verel, die RBC eerder tussen 1984 en 1987 onder zijn hoede had. Ondanks enkele goede gesprekken heeft Verel de indruk dat de Roosendalers hem vooral willen vanwege zijn trainerslicentie.

Daarnaast wordt duidelijk dat de schuldenlast van RBC bij de gemeente Roosendaal, die garant staat voor de aflossingsachterstand van de club bij de BNG, verder is opgelopen. De gemeente wil het bedrag van zon 236.000 euro uiterlijk eind september binnen hebben, maar RBC geeft aan dat het voor de jaarwisseling niet over de brug kan komen. RBC vraagt om een betalingsregeling. Wethouder Theunis spreekt zijn bewondering uit voor het werk van algemeen directeur Jeffrey Kooistra. Hij werkt er hard aan om de problemen op te lossen.

Er is ook goed nieuws voor RBC. PLUS Supermarkten wordt voor twee jaar hoofdsponsor. Daarnaast wordt het kunstgrasveld na enkele herkeuringen definitief goedgekeurd. Pepijn Veerman, exponent uit de eigen opleiding, zet zijn handtekening onder een driejarige verbintenis. De jeugdige aanvaller is de zestiende contractspeler, waarmee aan de eisen van de KNVB wordt voldaan. Erwin Nuytinck wordt geselecteerd voor een trainingsstage van Oranje onder 17 en staat op de stand-by lijst voor een vierlandentoernooi.

Wedstrijden
Zowel tegen MVV als FC Zwolle blijkt de slotminuut fataal voor RBC. In Maastricht worden twee punten kwijtgespeeld en tegen Zwolle is het uitgerekend Sjoerd Ars die in de 96e minuut voor het enige doelpunt tekent. De andere twee competitieduels worden gewonnen, maar RBC vliegt wel uit het bekertoernooi. Topklasser Spakenburg neemt de strafschoppen beter. Cuco Martina wordt voor drie duels geschorst, waarvan n voorwaardelijk. Dit naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Zwolle.

3 september, MVV RBC Roosendaal 1-1
10 september, RBC Roosendaal FC Zwolle 0-1
17 september, RBC Roosendaal Go Ahead Eagles 1-0
21 september, sv Spakenburg (wns) RBC Roosendaal 0-0 (bekerwedstrijd)
24 september, Telstar RBC Roosendaal 1-3


Oktober

Na een publieke waarschuwing heeft RBC nog tot half oktober de tijd om een gediplomeerde hoofdtrainer te vinden, voordat minpunten gaan volgen. Zover laat de club het niet komen. Voormalig MVV-coach Fuat apa wordt gecontracteerd voor de rest van het seizoen. De Turkse Belg heeft voor het volgende seizoen al een mondelinge overeenkomst met een club op het hoogste niveau in Turkije en kan de tussenliggende periode bij RBC overbruggen.

Ondertussen vraagt RBC de gemeente Roosendaal de opgelopen schuld inclusief rente in tien jaar te mogen afbetalen. De gemeenteraad besluit de BVO acht jaar de tijd te geven. Wethouder Theunis (financin):
Omdat RBC nu gewoonweg niet kan betalen, beschouwen we een betalingsregeling niet als steun maar als een oplossing die voor zowel de gemeente als de club positief is.

Pech voor Felino Jardim. De aanvaller scheurt in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard de voorste kruisband van zijn rechterknie af. Wellicht mist hij de rest van het seizoen. Ook Erwin Nuytinck is enige tijd buiten strijd. Een scheurtje in het bot van zijn schoudergewricht kost hem enkele weken.

Wedstrijden
De eerste wedstrijd onder Fuat apa wordt glansrijk gewonnen. In eigen huis is RBC veel te sterk voor Fortuna Sittard. De drie uitduels gaan echter allemaal verloren. Net als eerder tegen vv Hoeven last RBC een oefenduel in tegen BSC om de reserves en talenten uit de A-junioren speeltijd te gunnen.

1 oktober, AGOVV Apeldoorn RBC Roosendaal 1-0
5 oktober, BSC RBC Roosendaal 1-3 (oefenwedstrijd)
15 oktober, RBC Roosendaal Fortuna Sittard 3-1
25 oktober, FC Volendam RBC Roosendaal 3-1
29 oktober, FC Emmen RBC Roosendaal 2-1


November

Niek Ripson vertrekt per direct. Na slechts elf wedstrijden (n goal) verruilt hij RBC voor topklasser FC Lienden. Ripson speelt op amateurbasis in Roosendaal en RBC blijkt niet in staat hem een profcontract aan te bieden. Daardoor kan hij meteen overstappen naar de ploeg van trainer Hans Kraay jr, waar hij wel een contract krijgt. Met zijn overeenkomst voor twaalf uur gaat Ripson er niet op achteruit in vergelijking met zijn uitkering en is hij wel uit de WW. RBC verwijt de speler niets, maar vindt het vreemd dat de KNVB dit lopende het seizoen toelaat. Jeffrey Kooistra:
Door dit toe te staan legt de KNVB een bom onder de eerste divisie.

Wedstrijden
RBC speelt twee goede thuisduels, maar op vreemde bodem wordt wederom geen punt gepakt. Bovendien maken de Roosendalers er een gewoonte van om in de slotfase tegendoelpunten weg te geven. In Leeuwarden is het uitgerekend voormalig RBCer Kevin Diaz die de ploeg van Fuat apa met twee goals de das omdoet. Jordy Zuidam speelt tegen de Friezen zijn 250e wedstrijd in het profvoetbal. Thuis tegen Helmond Sport maakt Erwin Nuytinck op 16-jarige leeftijd zijn debuut.

5 november, RBC Roosendaal FC Den Bosch 2-2
14 november, BV Veendam RBC Roosendaal 2-1
19 november, RBC Roosendaal Helmond Sport 2-1
26 november, sc Cambuur RBC Roosendaal 2-0


December

RBC slaagt er in om aanvoerder Jordy Zuidam langer voor de club te behouden. De middenvelder, die gehuurd wordt van Go Ahead Eagles, voorziet een contract voor het seizoen 2011/2012 van zijn handtekening.

Enkele dagen voor de jaarwisseling komen de Roosendalers wederom zonder hoofdtrainer te zitten. Fuat apa verlaat RBC per direct en trekt naar het Turkse Kasimpasa SK. De hekkensluiter in de Turkse hoogste klasse blijkt de club te zijn waarmee apa al een akkoord had voor het volgende seizoen. Kasimpasa ziet apa graag eerder komen, nadat het de samenwerking met de huidige coach verbreekt. Een clausule in het contract van de Antwerpenaar bij RBC staat hem toe al in de winterstop te verkassen.

Mogelijk zal RBC opnieuw dispensatie aanvragen om het seizoen af te kunnen maken met Eric Hellemons als eindverantwoordelijke. Zelf zegt Mister RBC er klaar voor te zijn om te starten wanneer dat nodig is. De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) kondigt alvast aan een negatief advies uit te brengen als RBC daadwerkelijk een dispensatieverzoek indient.
De beslissingsbevoegdheid ligt echter bij de KNVB.

Algemeen directeur Jeffrey Kooistra laat nog niets los over de opvolging van apa. Hij wil eerst de spelersgroep inlichten over hoe het nu verder moet met de club. Dit zal gebeuren voorafgaand aan een trainingskamp in het Turkse Antalya. Sponsoren hebben de trip mogelijk gemaakt, omdat de selectie hen gedurende de eerste seizoenshelft een 'positief gevoel' heeft gegeven. De talentvolle A-junioren Sander Kruis en Ruben Hollemans worden uitgenodigd mee te gaan.

Wedstrijden
Het jaar 2010 wordt afgesloten met een nederlaag tegen RKC en een puntje tegen FC Dordrecht. Wegens winterse omstandigheden wordt het uitduel tegen FC Eindhoven afgelast en verplaatst naar het nieuwe jaar.

3 december, RBC Roosendaal RKC Waalwijk 2-4
10 december, FC Dordrecht RBC Roosendaal 1-1




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd