Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Dossier RBC stadion: gemeente verruilt schuld voor bezit

Gepost door:Remy // 2012-05-04 00:00:00 // 3588 keer bekeken

Maandenlang was het een publiek geheim dat in Roosendaal plannen bestonden om het RBC stadion om te toveren tot wielerbaan. Nu is de wens voor de realisatie van Sportpodium Roosendaal geopenbaard en toegelicht. Een en ander bezorgde ons een nare smaak in de mond. RBCfans.nl dook nog eens in de archieven en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies. Wat gebeurde er met het stadion na het faillissement van RBC?

De gemeente Roosendaal staat garant voor leningen die RBC in het verleden aanging bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Het stadion dient daarvoor als onderpand. Na het faillissement van de BVO neemt de gemeente dus de hypotheekverplichtingen over, ter grootte van zon 4 miljoen euro. De curator moet vervolgens bezien wat er met het stadion zal gebeuren, of dit bijvoorbeeld wordt geveild of onderhands kan worden verkocht. De opbrengsten uit de verkoop zou de gemeente kunnen gebruiken om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

In augustus 2011 blijken de gemeente Roosendaal en projectontwikkelaar Maver een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de bouw van een nieuwe evenementenhal in de stad. De gesprekken zijn dan al een jaar gaande. Nadat het aanvankelijk de bedoeling zou zijn geweest om nabij het RBC stadion een evenementencomplex te realiseren, komt nu ook het stadion zelf in beeld om onderdeel uit te gaan maken van het project. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad alvast 4 miljoen euro te reserveren. Het zou heel goed kunnen dat we het stadion kopen van de curator om het te herontwikkelen, aldus Wil Vissers, vervangend wethouder van Financin.

Half november heeft zich nog geen enkele potentile koper gemeld bij curator Toine Jacobs. Interesse in delen van het stadion (lichtmasten, stoeltjes, kunstgrasmat) wordt afgehouden, omdat de verkoop van een uitgekleed stadion nog lastiger zou zijn. Verkoop aan de gemeente ligt voor de hand. Wethouder Toine Theunis verwacht niet dat zich nog een partij zal melden die bereid is 4 miljoen euro te betalen. Ook minimaal 3 miljoen zou nog interessant kunnen zijn. Mocht het stadion in handen vallen van de gemeente Roosendaal dan weet Theunis wat hem te doen staat. We zullen in de eerste fase moeten zorgen dat we quitte spelen door bijvoorbeeld verhuur van onderdelen. Op termijn is het mogelijk dat het stadion onderdeel wordt van een totaal complex, met bijvoorbeeld een evenementenhal en, zoals elders geopperd, een wielerbaan. Er is een intentieovereenkomst met de firma Maver. En ding is duidelijk: we gaan er zelf geen geld insteken. Eind december lijkt een onderhandse verkoop aan de gemeente nabij, voor een bedrag van circa 4 miljoen euro. Theunis: Dan is het stadion eindelijk in handen van de gemeente.

In februari van dit jaar meldt curator Bart van Logtestijn, die Jacobs inmiddels heeft afgelost, desgevraagd dat hij in onderhandeling is over de verkoop van het RBC stadion. Al snel lekt uit dat vastgoedondernemer Gerard van der Horst uit Fijnaart een bod heeft uitgebracht. Van der Horst, genoteerd in de Quote 500 en voormalig lid van de Raad van Commissarissen van de NV RBC Roosendaal, bevestigt dat hij een bod van onder de 3 miljoen euro heeft uitgebracht. Maar we zitten nog in de onderhandelingsfase. De ondertussen opgerichte amateurvereniging RBC heeft Van der Horst op het idee gebracht. Ik zou die club, ook als amateurvereniging, daar voorlopig graag onderdak bieden. Maar ik ben geen filantroop natuurlijk en heb wel meer plannen met het stadion op het gebied van horeca en evenementen. Theunis laat nu weten dat ieder bod onder de 3,8 miljoen (het bedrag aan hypotheekschuld en andere lasten die zijn verbonden aan het stadion) onbespreekbaar is. De gemeente zal dan het hypotheekrecht opeisen.

Binnen een mum van tijd (twee dagen) wordt het stadion onderhands verkocht aan de gemeente Roosendaal. Er is enkel nog goedkeuring benodigd van de rechter-commissaris. Theunis: Veel verandert er niet. We verruilen de schuld voor bezit en zullen er alles aan doen om het stadion zodanig te exploiteren dat we de te betalen rente tegen de huuropbrengst kunnen wegstrepen. Het bod van Van der Horst wordt als verre van toereikend bestempeld.

De uitspraken van Theunis en het plotseling snelle handelen na het uitgebrachte bod van Van der Horst doen vermoeden dat de gemeente er veel aan gelegen was het stadion in bezit te krijgen. In de eerder door ons aangehaalde mailwisseling met Theunis gaat de wethouder in op de mogelijke komst van een wielerbaan.

''Voor de regio is een wielerbaan van belang. Roosendaal wil die niet perse hebben maar alleen als die nergens anders is te realiseren. Een wielerbaan is overigens volstrekt onrendabel en kan alleen in combinatie met bv. een evenementenhal aangelegd worden.'' (Klik hier voor printscreens)

Theunis beaamt hierin dat een wielerbaan an sich compleet onrendabel is. Roosendaal zou hier, vanwege het belang voor de regio, alleen in willen meegaan als nergens anders een overdekte wielerbaan gebouwd kan worden. Inmiddels weten we beter. In de raadsmededeling waarin de plannen voor het Sportpodium worden gepresenteerd vinden we immers: Het is de wens en ambitie van het college van Roosendaal om een wielerbaan in het RBC stadion te vestigen om daarmee de wielersport een impuls te geven. Het Roosendaalse gemeentebestuur wenst het wielrennen in de regio als volgt te accommoderen: veldrijden in Woensdrecht, baanwielrennen in Roosendaal, mountainbike en wielerexperience in Rucphen. Roosendaal is nu in de race met de andere twee genoemde gemeenten om de baan binnen te halen. Ook Woensdrecht heeft een plan opgesteld voor onder meer een wielerbaan en een wielermuseum. Theunis houdt vol dat Roosendaal het meest realistische en kansrijke plan heeft.

Een en ander bevestigt nogmaals dat de uitspraken van Toine Theunis niet altijd even betrouwbaar zijn (het bedrag waarvoor het stadion door een derde partij gekocht zou kunnen worden en we gaan er zelf geen geld in steken). Waarom hij ontkent dat Roosendaal de wielerbaan dolgraag wil binnenhalen is volstrekt onduidelijk en volledig in tegenspraak met de door het college zelf uitgebrachte businesscase. Al met al lijkt het het gemeentebestuur goed uit te komen dat het stadion nu Roosendaals bezit is en een rol kan spelen in de ambitieuze (prestige)projecten die in het nieuwe stadsdeel Stadsoevers moeten worden gerealiseerd. Feitelijk staat dit zwart op wit in de beruchte businesscase. De gemeente dient iets met het stadion te doen en behoudt graag positie in de Spoorzone. Verkoop gaat gepaard met (waarschijnlijk) een lage verkoopprijs en belangrijker nog, het vergeven van grondpositie binnen de Spoorzone.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd