Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Dossier RBC stadion: velodroom een nachtmerrie?

Gepost door:Remy // 2012-05-08 00:00:00 // 3410 keer bekeken

Maandenlang was het een publiek geheim dat in Roosendaal plannen bestonden om het RBC stadion om te toveren tot wielerbaan. Nu is de wens voor de realisatie van Sportpodium Roosendaal geopenbaard en toegelicht. Een en ander bezorgde ons een nare smaak in de mond. RBCfans.nl dook nog eens in de archieven en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies. Waarom een wielerbaan? Geen idee!

Baanwielrennen. Wie baanwielrennen zegt, zegt Zesdaagse. Een wielerbaan, waar mogelijk op termijn ook nationale en internationale wedstrijden kunnen worden gehouden, zo droomt B&W weg in de businesscase. Als de illusie bestaat dat in Roosendaal ooit een succesvolle Zesdaagse van de grond kan komen, kan men deze gedachte beter snel laten varen.

De Zesdaagses van Amsterdam en Rotterdam zijn inmiddels alom bekend. Verder is het echter geen enkele Nederlandse Zesdaagse gelukt een vaste waarde te worden op de kalender. De Zesdaagse van Brabant (in Tilburg) werd in 2009 voor het eerst georganiseerd. Deze (verliesgevende) editie werd aangemerkt als een succes. Een jaar later kreeg men de financin niet rond, onder meer omdat de gemeente geen harde toezegging over een bijdrage kon doen. Een tweede evenement moest daardoor worden uitgesteld tot september 2011. Bij de Zesdaagse van Apeldoorn (wederom in 2009 en verliesgevend) was de publieke belangstelling teleurstellend, waarna er geen tweede editie is verreden. Ook in Maastricht slaagt men er wegens financile problemen niet in om enkele jaren in successie een Zesdaagse op poten te zetten. De Zesdaagse van het Noorden (in Zuidlaren) moest na twee succesvolle jaren (2007 en 2008) eveneens het veld ruimen.

Uiteraard bestaat het baanwielrennen uit meer dan het Zesdaagsecircus. Interessante sport, met veel verschillende onderdelen, en vooral leuk als we een plak pakken bij de Olympische Spelen. Rest de vraag: zal Roosendaal en omgeving warm lopen voor wedstrijden pisterijden? Bij RBC liepen de bezoekersaantallen terug, maar desondanks trok de club minstens zeventien keer per jaar minstens 1500 toeschouwers (de capaciteit van het Sportpodium) naar de Borchwerf. De kans dat het baanwielrennen jaarlijks minstens zeventien keer een uitverkocht huis oplevert schatten wij niet al te hoog in. Wethouder Toine Theunis mocht graag benadrukken dat RBC Roosendaal een NV was, die zijn eigen broek moest ophouden. Enige maatschappelijke waarde (hoeveel NVs zijn een tweewekelijkse ontmoetingsplek en bindmiddel voor duizenden inwoners?) was daarbij klaarblijkelijk niet van invloed. Dat een wielerbaan een nieuwe trekpleister wordt of dat het West-Brabant als wielerregio op de kaart zet kan dus geen argument zijn voor de realisatie van het verliesgevende Sportpodium.

Theunis beaamde zelf al dat een wielerbaan alleen volstrekt onrendabel is. Het Sportpodium en een evenementencomplex zouden elkaar echter kunnen versterken. Het is de vraag hoe het succes van het Sportpodium wordt bevorderd door de nabijheid van een evenementenhal. En wordt een andersoortig evenement beter bezocht als op luttele meters afstand een wielerbaan is gevestigd? De wethouder verkondigt nota bene zelf: We moeten goed onderscheid blijven maken. Op de plek van het huidige stadion plannen we enkel sportevenementen, andere evenementen kunnen ernaast terecht, als de plannen gerealiseerd worden. Sowieso mag de potentie van een evenementenhal niet worden overschat. Het valt niet mee om met enige regelmaat een goed en betaalbaar evenement neer te zetten. Kijk alleen al naar de grote evenementen die in het verleden in het RBC stadion zijn gepland: het SummerTime Festival en de Mega Brabant Party, die beide uitdraaiden op een fiasco. Het n werd afgelast wegens een gebrek aan belangstelling en het ander moest weliswaar worden beindigd door noodweer, maar was ook verre van uitverkocht.

Op het middenterrein van de aan te leggen wielerbaan kunnen allerlei andere sporten worden beoefend. Kortom, Roosendaal heeft behoefte aan sporthallen. Dat was overigens een jaar geleden ook al zo. Wat dat betreft hebben we nog wat voer voor complotdenkers. Twee maanden geleden is de bouw van een sporthal op het Zuidoostkwartier, naast het nieuwe Jan Tinbergen College, van start gegaan. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze accommodatie voorzien zou worden van een specifieke turnhal voor trainingen en een wedstrijdhal. In april 2011 werd echter besloten hier van af te zien en een turnhal toe te voegen aan de plannen voor een sportaccommodatie in Stadsoevers

Het gaat ons wat ver om te geloven dat het laten klappen van RBC inderdaad vooropgezet spel is geweest, hoewel het verloop van de beruchte raadsvergadering blijft steken. Wat wel als een paal boven water staat is dat Theunis de gemeenteraad verkeerd heeft voorgelicht en zijn belofte over een kostendekkende exploitatie niet is nagekomen. De raad liet het gebeuren en kritische vragen bleven uit. Vervolgens wilde Roosendaal wel rg graag het stadion in bezit krijgen en, hoewel men soms anders deed voorkomen, zette de stad volledig haar zinnen op de komst van een wielerbaan. Meerdere drogredenen werden aangevoerd om de komst van een velodroom te verantwoorden. Een verliesgevende velodroom bovendien, waar weinig draagvlak voor lijkt te zijn. Een verrijking, ontstaan uit het drama RBC, noemt Toine Theunis het. Na het drama RBC, omgeven door een waas van onduidelijkheid en de schijn van dubbele agendas (niet alleen bij het gemeentebestuur), lijkt de gemeente Roosendaal zich nu in een nieuw drama te storten. En dat terwijl de stad er zich al lang met een beperkt verlies van af had kunnen maken. Dat er op de burelen van het stadskantoor grove fouten werden en worden gemaakt kan niet meer worden ontkend.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd