Actie Radio 538/ING toont onkunde RBC-bestuur aan

Gepost door:Remy // 2013-11-09 00:00:00 // 3319 keer bekeken

Op rbc-forum.nl wordt op 19 oktober ergens laat in de middag een bericht gepost met de titel: Actie Radio538. Er wordt een kleine toelichting gegeven over de actie en wat het precies inhoudt. Radio 538 is in samenwerking met ING een actie begonnen en gaat op zoek naar De Leukste Amateurclub van Nederland. De club die uiteindelijk wint pakt de hoofdprijs van 20.000,- voor de clubkas. In de openingspost staat tevens een link om op RBC te kunnen stemmen. Ik denk dat ik ongeveer nummer veertig ben als het op stemmen aan komt. Na het stemmen speur ik even verder op de website om te kijken wat de actie precies inhoudt en wat de spelregels zijn. Na deze vluchtig doorgelezen te hebben zie ik dat het bepalen van de leukste amateurclub van Nederland via twee mogelijkheden gaat. Aan de ene kant het stemmen en aan de andere kant het plaatsen van content. Hierbij kan je denken aan fotos en filmpjes.

Om duizenden stemmen te verkrijgen kom ik al snel tot de conclusie dat alleen een gezamenlijke gecordineerde actie kans van slagen heeft. Ik ben op dat moment nog niet op de hoogte dat het aantal stemmen berekend wordt ten opzichte van het aantal leden, dat wordt mij pas enkele dagen voor de deadline, 8 november 12.00 uur, bekend. Op 21 oktober stuur ik een bericht naar een bestuurslid van RBC met de vraag of zij al op de hoogte zijn van de actie van Radio 538. Dat bleek niet het geval te zijn. Na een korte uitleg werd al snel duidelijk dat de actie via Paul Kuipers, de secretaris van RBC, moest verlopen. Er wordt afgesloten met Doe je best!. Via de mail benader ik Paul Kuipers met informatie over de actie, en dat RBC als orgaan de pagina op de website van Radio 538 in handen moest krijgen. Twee dagen later stuurt hij terug dat hij bezig was om vanuit de club alles te cordineren. Hij zou helaas de enige zijn die zich actief inzet namens het bestuur van RBC.

Op diezelfde dag stuur ik nog een mail de deur uit, waarin ik oproep tot een gezamenlijke gecordineerde actie. Ten eerste zou er een brainstormavond georganiseerd moeten worden. Dit lukte ook toen RBC Roosendaal in de financile problemen zat en er in een kleine maand 45.000,- werd opgehaald. Nu gaat het niet om geld op te halen, maar om stemmen te verkrijgen. RBC heeft op dat moment al een kleine tweehonderd stemmen, maar ik weet heel goed dat er veel individuen bezig zijn en vermoedelijk het gevoel hebben dat zij als enige bezig zijn om stemmen te vergaren. Tijdens zon avond komen er ook vaak goede ideen, houd je de actie centraal en overzichtelijk, kan je taken verdelen en kan je een goede cordinatie voeren. Een enorm wij- en verenigingsgevoel zou dit moeten bewerkstelligen. Daarnaast kan je om de week een evaluatie en nieuwe brainstormsessie organiseren om extra ideen te ontwikkelen. Een centraal e-mailadres waar iedereen content kan afleveren zie ik als een must. RBC zou op basis van RBC-supporters, spelende leden, technische staf en alle andere betrokkenen zoals bij de jeugdopleiding, tap-sponsoren, vrienden, ouders, broers, zussen, overige familie etc. al rond de 2000/2500 stemmen moeten uitkomen. Er wordt echter niets mee gedaan.

Het aantal stemmen stijgt gedurende de volgende dagen gestaag. Er ontstaat een flinke irritatie bij mij dat men gewoon 20.000,- laat liggen. Ik doe nog een oproep dat men bij RBC de gehele week een laptop inclusief internetverbinding neer moet zetten in het supportershome en iedereen laat stemmen die aanwezig is. Niemand gaat weg voordat er gestemd is. Ook met dat idee wordt helemaal niets gedaan. Als diezelfde oproep bij de jeugdopleiding wordt neergelegd is de reactie: Het staat in de jeugdnieuwsbrief. Daar moet u het mee doen.

Pas nadat begin deze week bekend werd dat RBC in de top tien terecht is gekomen van de actie van Radio 538 schrikt iedereen ineens wakker. In mijn ogen veel te laat. De Supportersvereniging en RBCFans.nl opereerden daarvoor al als een machtsblok samen. In het weekend daarvoor sluit ook de RFR zich erbij aan. Het allergrootste machtsblok RBC heeft het dan al lang laten afweten, behalve Paul Kuipers die gewoon stug door gaat. Hem zie ik ook niet als RBC-bestuur, maar meer als een individualist. Hij stuurt op 7 november in de middag dat hij de content die gestuurd is er niet op krijgt, doordat de website van radio 538 weer eens op slot zit. Hij geeft echter niet op en geeft aan vanavond door te gaan. Op 8 november 00:46 s nachts meldt hij nog dat alles geplaatst is en dat hij morgen vroeg in de ochtend nog gas gaat geven. Het enige bestuurslid dat met een tevreden gevoel terug kan kijken op deze actie en heel veel respect bij mij heeft afgedwongen. RBC heeft, na de bekendmaking van de top tien, op dat moment nog vier dagen de tijd om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen en content te uploaden. In een keer wordt alles uit de kast gehaald. Op 6 november ontvang ik het bericht dat de jeugd er nu pas mee aan de slag gaat. Hoe ironisch. Op 26 oktober had ik de noodzaak bij de verantwoordelijken van de jeugd al aangegeven dat men ontzettend veel stemmen kon vergaren via de jeugdopleiding. Een nieuwsbrief was genoeg, zoals u eerder heeft kunnen lezen. Te belachelijk voor woorden.

Persoonlijk zet ik samen met mijn collega Dave, de supportersvereniging, leden van de RFR en Paul Kuipers een mini gecordineerde actie op poten. RBCFans.nl stuurt naar alle leden die zich de afgelopen zeven jaar hebben aangemeld een mail met een oproep tot stemmen. 301 personen worden bereikt, wat ruim drie uur tijd kostte omdat het allemaal handmatig gedaan moest worden. Een aantal sturen terug dat zij inderdaad gestemd hebben. Via Jan Martens probeer ik nog een artikel in BN De Stem te krijgen, helaas tevergeefs. Dat artikel had natuurlijk al lang en breed in de krant moeten staan. RBC is immers de enige West-Brabantse club die zich in de top tien had genesteld. Onze vice-voorzitter is notabene een redacteur van BN De Stem! De supportersvereniging benadert via bevriende supportersverenigingen supporters van andere clubs om te stemmen op RBC. De RFR doet datzelfde met andere collega-sfeergroepen. Ook de vele individuen die niet mogen ontbreken doen hun uiterste best.

Een dag voor de sluiting stuur ik naar iedereen via de Whats App nog een oproep tot stemmen. Ook naar mensen waarvan ik verwacht dat ze dat al gedaan hebben. Zo ook naar het hoofd van de sponsorcommissie van RBC. Deze blijkt helemaal nog niet gestemd te hebben. Dan zakt de moed je toch in de schoenen als je dat leest. Juist de mensen waarvan je niets verwacht doen hun uiterste best om extra stemmen te vergaren. Zo ook Ton Schijvenaars, die na een oproep van mij toch op Twitter een oproep plaats om op RBC te stemmen. Klasse! RBC haalt uiteindelijk 866 stemmen. Op basis van dat het nog een kleine vereniging is heeft het alle kans om bij de beste vier te zitten, maar van die stemmen is meer dan vijftig procent niet-RBCer. Ik durf zelfs te beweren dat in de groep RBC-bestuur, jeugdopleiding, (tap-)sponsoren, spelende seniorleden, technische staf, RBC-supporters, bijbehorende partners en ouders vermoedelijk meer dan vijftig procent niet eens gestemd heeft. Gewoonweg omdat het niet gecordineerd is. Dat RBC slechts 866 stemmen heeft behaald, met behulp van veel niet-RBCers, is al een grote schande.

Het RBC-bestuur heeft in de afgelopen drie weken geen enkele poging ondernomen om tot een gezamenlijke actie over te gaan. Ideen werden aan de kant geschoven of simpel afgewimpeld. Dat verhaal kun je breder trekken. Want op de Algemeneledenvergadering werd al verteld dat het niet zo storm liep met het aanmelden van nieuwe leden bij de club. Nee, die ga je ook niet krijgen als je dat alleen oproept via een nieuwsbrief en flyer bij een van de thuiswedstrijden. Je zult actief moeten zijn. Mensen persoonlijk benaderen en vragen waarom men niet lid wil worden. Dan is het jouw taak als bestuurslid om een goed verhaal te vertellen waarom zo iemand wl lid zou moeten worden. Dan heb je waarschijnlijk honderd leden meer en 6.000,- extra in de clubkas. En van de supporters die daarna nog steeds niet lid willen worden vraag je wat er moet gebeuren om te zorgen dat zij dat wel graag willen.

Maar dat is het probleem juist. In het bestuur zitten teveel mensen die hetzelfde zijn en een ons kent ons gevoel hebben. Ik zeg bij wedstrijden vaak gekscherend dat we een bestuur hebben dat gemiddeld 105 jaar oud is. Die opmerking is wat overdreven, maar ik denk dat een hoop (jonge) supporters geen idee hebben wie er allemaal in het bestuur zitten. Ze maken, buiten hun eigen vriendenkring, geen praatje met een voor hen onbekende RBC-supporter. Je moet ze vaak zelf aanspreken als je wat wilt weten. Er is niemand in het bestuur die enige vorm van charisma heeft en sociaal zo vaardig is dat iedereen hem of haar kent. In feite zijn ze meer onzichtbaar dan zichtbaar.

Bij de algemeneledenvergadering werd dus al duidelijk dat het via een nieuwsbrief en een flyer niet lukt om leden te vergaren binnen de RBC-gemeenschap. Diezelfde fout maakten ze bij de actie van 538. Als RBC op 1 december niet bij de beste vier zit van De Leukste Amateurclub van Nederland dan is het voltallige bestuur van RBC, met uitzondering van Paul Kuipers, verantwoordelijk voor dit fiasco. Dan moeten ze zich eens heel goed achter de oren krabben. 20.000,- weggegooid, en die lag voor het oprapen. Misschien moeten er een aantal wel conclusies aan verbinden, maar die conclusie laat ik geheel aan u als lezer over.

Mocht RBC toch bij de beste vier zitten dan moet het aan een professionele jury tonen dat het de leukste amateurclub van Nederland is. Misschien toch handig om na dit drama wel over te gaan op een gecordineerde actie om aan te tonen dat wij de leukste amateurclub van Nederland zijn. Nodig alle fanatiekelingen en alle anderen die zich willen inzetten maar uit voor een avond en bedenk alvast een financieel plan van aanpak, want er zal flink wat geld gespendeerd moeten worden om de titel te pakken en de clubkas te vullen met 20.000,-.

Alle partijen en individuen die zich wel uren hebben ingezet om nog zoveel mogelijk stemmen te vergaren gun ik de titel Leukste Amateurclub van Nederland en de bijbehorende 20.000,-. Zij toonden wel strijd, passie en beleving. Daar kunnen het bestuur en het eerste elftal nog wat van leren!

 

Dennis




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd