Observaties van een supporter

Gepost door:Remy // 2014-06-22 00:00:00 // 3576 keer bekeken

Wij ontvingen een ingezonden column van Observator, waarin de auteur de gedachten laat gaan over waar RBC nu staat, twee seizoenen na de doorstart. Speciale aandacht voor wat het stadion RBC heeft gebracht en in de toekomst kan brengen, maar ook de staat van de selectie en de wisselwerking tussen bestuur en supporters komen aan bod. Tijd om door te pakken.

De euforie die na de terugkeer naar het stadion ontstond is inmiddels weggebd. Na de twee bekerwedstrijden aan het begin van het seizoen haakten als snel veel bezoekers af. Of dat iets te maken heeft met het vuurwerk en het racisme-incident is moeilijk te achterhalen. Uiteraard zijn de toeschouwersaantallen zeker voor een vierdeklasser overweldigend te noemen en waarschijnlijk halen de andere (hoger spelende) clubs in de regio ze niet eens. Laten we wel zijn, 700 toeschouwers voor een bekerpotje tegen een vierde en een vijfdeklasser is een teken dat er belangstelling is voor RBC. En daar begon het eigenlijk al fout te gaan, met veel reserves aantreden tegen een vijfdeklasser (RSV) met de uitspraak twintig minuten gas geven en het is binnen. Zo werkt het dus niet. De aanzet naar een stroef seizoen.

Zeker is dat het spelen in het stadion geen voordeel is voor de thuisclub. Een tegenpartij die bij aankomst het fototoestel erbij pakt om eens even dat moment vast te leggen, ja zelfs een busreis eraan vastkoppelt en uiteraard als het even kan ook nog wat punten meeneemt, want ze geven 200%. De selectie was mede door de enorme blessurelijst, en deels ook niet beter kunnen, niet opgewassen tegen de tegenstand en eindigde op een kleurloze subtoppositie. Werk aan de winkel, want de laatste wedstrijden met bier en donuts in de dug-out zitten is onvergeeflijk. Onbegrijpelijk dat niemand ervoor op de vingers getikt wordt. Uiteraard, het zijn soms (heel) beperkte amateurvoetballers die het voor de lol doen op zondag en we mogen ze niet afkatten, want zij waren het die hun nek uitstaken toen RBC wilde beginnen in Wouwse Plantage. Hou dan echter de eer aan jezelf en wacht tot na het laatste fluitsignaal met dergelijke praktijken. Wat moeten de nieuwe spelers denken die kwamen kijken? Ook zij zien het gebeuren. Wat denken ze van de man die aan de leiding staat van de selectie en het bestuur? Die hebben niet ingegrepen, net als toen een speler obscene gebaren naar het publiek maakte.

Ja, bij welke vierdeklasser worden spelers uitgefloten, maar ook middels een persoonlijk lied toegezongen? Dat is RBC, amateurclub met betaald voetbalaanhang. Immers, de meeste bezoekers weten niet beter, ze zijn opgegroeid met de BVO RBC. Ook het bestuur van RBC heeft niet helemaal duidelijk op het netvlies welke mogelijkheden RBC heeft. Jammer, maar het is niet anders. Hoe scheef zijn de verhoudingen binnen de club, met een eerste elftal dat dit jaar niets minder dan promotie moet binnenhalen. Als ze dat niet doen is het een schande, maar eerst zien en dan geloven. Daaronder een tweede elftal, waar eigenlijk een mix ontstaat tussen recreatie en hogerop moeten, om de weg vrij te maken voor de aansluiting die over twee jaar een feit moet zijn tussen de jeugdopleiding en de senioren.

Het woord is gevallen, de jeugdopleiding van RBC. Een verzameling van talent en vakbekwaamheid. Uiteraard zit er met een man als Noud Bominaar een topper op de juiste plaats en niets dan waardering voor hem en uiteraard ook de andere mensen die keihard werken aan de toekomst van RBC. Kijk wat er op twee jaar is bereikt en hoe stormachtig de vereniging daar uitgebouwd wordt. Daarom is het ook een hoofdzaak om het eerste elftal en in de schaduw daarvan het tweede team op hoger niveau te krijgen. Want als we gaan oogsten van de jeugd zal het spelen in de derde klasse niet toereikend zijn en gaan de hoger spelende clubs er lachend met ons werk vandoor.

Om RBC hogerop te brengen zal er ook werk van gemaakt moeten worden en niet alleen op het veld. RBC is een club met voor amateurs in deze regio ongekende naamsbekendheid en mogelijkheden, maar wie moet n en ander gaan verzilveren? Wie moet de penningen op straat gaan zoeken? De commercile man pendelt van bestuur en stadionmanagement op en neer met alle kennis in zijn tas. Een andere is ook al opgestapt, want geen tijd in verband met een eigen zaak. Als dat de reden is, geen kwaad woord erover dan.

Maar los van de commercie moet er ook iets gedaan worden om de fans aan de club te binden. Als je het zelf niet helemaal weet, ga dan bij de achterban te rade. Voorstellen op de algemene ledenvergadering worden genoteerd, maar niemand die er nog iets over hoort. Aan niet-leden hoeft de club niets uit te leggen vinden de verantwoordelijken zelf. De gedachte van de amateurclub versus de betaald voetbalsupporter, die naast dat hij wil weten hoe het met zijn club gaat, misschien ook wel ideen heeft hoe de club omhoog gestuwd kan worden in de vaart der voetbalvolkeren, maar niet wordt gehoord. Dus alweer een reden om af te haken. Vuurwerk, tsja het blijft een heikel punt, maar ga het gesprek aan en vraag hoe deze supporters er zelf over denken. Sociale controle binnen de groep, duidelijke afspraken en emmers water brengen al uitkomst. Een voorbereiding tegen NSV en Rimboe, daar trek je geen publiek mee naar de club, met een wedstrijd tegen een aansprekende tegenstander wel. Zoals bijvoorbeeld tegen de vrienden van Beveren, die een legioentje meenemen dat graag een biertje lust. Als het echter een gedoe is om stewards in te huren en een organisatie rondom de wedstrijd op te zetten, dan doet RBC het maar niet.

Nu weer de Noordtribune die dicht gaat voor RBC-supporters omdat het bij het museum hoort Ja, het zal dan wel plotseling een andere vorm van stadionmanagement zijn. Wat als straks RBC in de hoofdklasse actief is, de supporters betalen en de bezoekers van het museum kijken voor niets als onderdeel van het museumbezoek? Waar ligt de grens? Als RBC vanaf de derde klasse overgaat tot entreeheffing is dat een soort van portretrecht van de club. De museumklanten kijken gratis naar RBC en drinken in de rust een biertje in de brasserie en wat vangt RBC? Nul komma nul dus. Ook het inrichten van extra kleedkamers gaat niet door. Alles was al geregeld, van timmerman tot loodgieter, maar nee, geen plek, want er moet een kantoor voor de stadionmanager komen. Toeval? Inderdaad, de euforie van een jaar geleden is weggebd en maakt plaats voor de vraag of de toekomst voor RBC wel in het stadion ligt. Misschien tijd om de koppen van alles wat zich met RBC verbonden voelt eens bij elkaar te steken en, zonder in de verwijtende sfeer te treden, naar elkaar te luisteren en waar nodig en gewenst de handen uit de mouwen te steken. Het is nodig.

Observator




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd