Jaaroverzicht 2014

Gepost door:Remy // 2014-12-30 00:00:00 // 3654 keer bekeken

Een voetbaljaargang en een kalenderjaar zijn twee heel verschillende dingen. Dat bleek maar weer eens in 2014. De eerste maanden van het jaar waren de sportieve prestaties bedroevend, maar het optimisme groeide. De blik ging toen namelijk al op het seizoen 2014/2015. Dan zou alles beter worden. Dat werd het ook, maar misschien niet in de mate waarop werd gehoopt. Bij tijd en wijle had RBC veel weg van een duiventil. Een enkeling hield het zelfs na twee weken al gezien bij de club. Opstappende mensen en blessures, het zijn terugkerende themas. Wat gebeurde er nog meer dit kalenderjaar? RBCfans.nl blikt terug.

Januari

Tijdens de nieuwjaarsborrel van RBC zet hoofdtrainer Erwin van der Woerdt zijn handtekening onder een nieuw contract. De aflopende verbintenis van de coach wordt met een jaar verlengd. We waren er met Erwin vlot uit, aldus vicevoorzitter Jos Hack. We hebben eerst gevraagd aan hem wat hij er zelf van vond. Zijn intentie was om te verlengen. En vanuit ons was vanaf het begin de insteek al om de samenwerking te continueren. Het bestuur heeft zich laten adviseren door John Vette, de technische man, en die was positief. Vette verduidelijkt hoe hij tot dat positieve advies is gekomen: Ik heb gekeken naar trainingen, de motivatie van de spelers, de oefenstof en wedstrijden. Bij wedstrijden heb ik gekeken of de filosofie die Erwin uitdraagt ook wordt toegepast.

Het bestuurslid technische zaken laat tevens weten dat na de terugkeer van Anouar el Khassim verdere versterking onwaarschijnlijk is. We zijn nog wel aan het rondkijken, maar het is met de huidige regels niet zo makkelijk om spelers aan te trekken in deze periode. Ondertussen wordt de focus al gericht op het seizoen 2014/2015. De kans is groot dat Kalsdonker Mohamed el Moussaoui, die meespeelt in oefenduels tegen FC Bergen en Hoeven, de selectie komt versterken. Ook zijn neef Mohamed Bakkie Boulahyan doet mee als testspeler. Hamza el Khassim, de oudere broer van Anouar, traint alvast mee en is ook een mogelijke aanwinst.

Bij het Sportgala van Roosendaal in schouwburg De Kring wordt RBC gehuldigd vanwege het behaalde kampioenschap in de vijfde klasse.

Wedstrijden
De selectie van RBC wordt geteisterd door zware blessures. Aanvallers Mark van der Wegen (voorste kruisband), Wiebe de Kok (enkel) en Mitch Klijn (voorste kruisband) moeten allemaal ongeveer een jaar revalideren. Opmerkelijk genoeg staat laatstgenoemde voorafgaand aan wedstrijden regelmatig een balletje te trappen met zijn ploeggenoten. Ik ben een apart geval, zegt Klijn. Ik heb geen enkele pijn, dat is zo gek. Maar tijdens de kijkoperatie was toch echt te zien dat de kruisband is afgescheurd. Door alle fysieke malheur staat verdediger Dennis Voermans bij de hervatting van de competitie in de spits opgesteld. Als RBC nog mee wil doen om de prijzen kan het zich geen misstappen meer veroorloven, zo realiseert ook Van der Woerdt zich. Elk punt dat we missen is er n te veel. Tegen Schijf mist RBC er twee. Bij Gloria UC wordt wel gewonnen. Anouar el Khassim, die vanaf deze wedstrijd speelgerechtigd is, luistert zijn rentree op met een goal.

  5 januari, FC Bergen RBC 0-1 (oefenwedstrijd)
12 januari, RBC vv Hoeven 1-3 (oefenwedstrijd)
19 januari, RBC Schijf 1-1
26 januari, Gloria UC RBC 0-2


Februari

In een interview benadrukt John Vette dat er voor het komende seizoen het nodige moet worden veranderd. Er wordt druk gezocht naar spelers die minimaal het niveau van de derde klasse aankunnen, al ziet het ernaar uit dat RBC wederom in de vierde klasse zal gaan uitkomen. Wat we wel kunnen bieden zijn de goede naam van RBC, het spelen in een stadion, de leiding van een trainer met betaald voetbalervaring en natuurlijk onze ambitie om hogerop te komen. Aanvaller Mo el Moussaoui en spits Mo Boulahyan zeggen hun komst toe, evenals voormalig prof Danny Mathijssen. De middenvelder komt over van Cluzona, waar hij ook veelvuldig centraal in de defensie heeft gespeeld. Als trainer was Mathijssen al verbonden aan de U15 van RBC. En dat blijft hij, ondanks interesse van Willem II en Halsteren. Vette meldt tevens dat hij een scoutingapparaat heeft opgezet, dat het eerste elftal drie keer per week zal gaan trainen in plaats van twee keer en dat meer aandacht gaat worden besteed aan het tweede team. Dit met als doel om de onderlinge concurrentie te verhogen en blessuregolven beter te kunnen opvangen.

Ook aansluiting vanuit de jeugdopleiding kan daartoe bijdragen. Op de lange termijn heeft RBC zich zelfs ten doel gesteld dat het eerste team voor 75% uit zelfopgeleide spelers bestaat. Vanaf de zomer zal RBC in ieder geval gaan starten met een U17 en het jaar erna met een U19. Het liefst voegt de club ook jongere leeftijdscategorien toe aan de opleiding, maar daarvoor ontbreekt simpelweg de ruimte. RBC is opnieuw in gesprek gegaan met de gemeente Roosendaal over extra accommodatieruimte en heeft een ronde gemaakt langs de andere verenigingen in de gemeente. Er blijkt echter nergens een veld beschikbaar te zijn.

Wedstrijden
Met een ruime overwinning op VVR en een iets minder volle ziekenboeg lijkt er voor RBC weer wat mogelijk in het restant van het seizoen. Op bezoek bij Wernhout gaat het in een krankzinnige wedstrijd echter helemaal mis. RBC neemt een 0-2 voorsprong, maar wordt door dubieuze rode kaarten voor Anouar el Khassim en Nick Smit gereduceerd tot negen man. Zowel binnen als buiten de lijnen wordt het onvriendelijk en aan de blessuretijd lijkt geen einde te komen. Het loopt al tegen half vijf als Wernhout de gelijkmaker tegen de touwen werkt. Een dag later krijgt het duel nog een opmerkelijk staartje, als blijkt dat de arbiter een gele kaart voor Glenn van Meer op naam heeft gezet van Eric Lankers, die op dat moment niet eens binnen de lijnen stond. RBC tekent protest aan bij de KNVB, maar de scheidsrechter weigert zijn fout te corrigeren. Aangezien Lankers al drie gele kaarten had verzameld is hij na deze vierde, onterechte waarschuwing automatisch voor n wedstrijd geschorst. El Khassim en Smit horen beiden vier duels schorsing eisen en gaan in beroep. 

  2 februari, RBC VVR 5-2
  6 februari, RBC Lepelstraatse Boys 5-4 (oefenwedstrijd)
16 februari, Wernhout RBC 2-2
23 februari, RBC ADVENDO 1-4
25 februari, RBC Tholense Boys 5-3 (oefenwedstrijd)


Maart

De eerste nieuwe spelers voor het seizoen 2014/2015 zijn binnen, maar het wordt duidelijk dat dit er nog veel meer zullen moeten worden. De overgrote meerderheid van de huidige selectie zal RBC namelijk gaan verlaten en alleen Arthur van den Broek, Zakaria Ben Slimane, Redouan el Allaoui, Mitch Klijn, Anouar el Khassim en Jaghja Memisi blijven aan de club verbonden. Eric Lankers besluit helemaal te stoppen met voetballen, omdat hij na het herstel van zijn zware kruisbandblessure altijd last heeft gehouden van zijn kuiten. Ook de nog van een knieblessure herstellende Mark van der Wegen besluit zijn kicksen aan de wilgen te hangen. Ivo Vergouwen, Dennis Voermans, Nicky Maas, Nicky Duyvelaar, Mike Magielse en Maarten Hack besluiten terug te keren naar Alliance en geven aan daar minder prestatief te willen gaan voetballen. Jesse Verbraak, David van Kiel, Wiebe de Kok en Nick Smit sluiten zich bij hen aan. Het tiental gaat onderdeel uitmaken van Alliance zaterdag 1. Ook Glenn van Meer en Ruben Bus zoeken hun heil elders. Op Mose Goncalves wordt dan allang niet meer gerekend. De aanvaller, die tijdens zijn eerste oefenduel geblesseerd raakte, lijkt sinds november van de aardbodem verdwenen. Goncalves reageert niet op telefoontjes en e-mails en op het adres dat van hem bekend is, wordt niet opengedaan.

De aangekondigde versterkingen laten echter niet lang op zich wachten. Voormalig RBC-jeugdspeler Lars de Voogd keert terug op het oude nest. De jonge middenvelder speelde onder meer voor eersteklasser Vlissingen en komt over van het Belgische Kemzeke (tweede provinciale). Ook doelman Thierry Aarts heeft een RBC-verleden. Tot de D-pupillen keepte hij op De Luiten en hij is het neefje van Albert Jurgens. Hij verruilt zaterdageersteklasser Klundert voor RBC. Gino Pieter wordt met open armen ontvangen. De verdediger wil weg bij hoofdklasser Baronie en meldt zichzelf aan. 

Het beroep dat RBC heeft aangetekend tegen de schorsingen van El Khassim en Smit werkt averechts. Na het bestuderen van rapporten van de scheidsrechter en tegenstander Wernhout oordeelt de tuchtcommissie dat de rode kaarten terecht zijn gegeven. Het is dan gebruikelijk dat de straffen worden verhoogd. El Khassim krijgt vijf wedstrijden schorsing, waarvan n voorwaardelijk. Ook Smit krijgt vijf duels opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Belachelijk! is de eerste reactie van vicevoorzitter Jos Hack. Ik laat me in principe nooit in het openbaar uit over de arbitrage, want we hebben deze mensen heel hard nodig om onze sport te kunnen blijven bedrijven. Maar die middag in Wernhout heb ik, nogmaals met alle respect voor de arbitrage, te veel foutieve waarnemingen gezien.

Wedstrijden
Na twee kansloze nederlagen begint de nacompetitie tegen degradatie stilaan een issue te worden waarmee tot dan toe nooit rekening is gehouden. Drie punten tegen Chaam geven de ploeg van Erwin van der Woerdt echter weer wat lucht. Op 29 maart is RBC wel een kampioensteam rijker. U15 verovert de titel in de derde divisie D. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de ploeg van Danny Mathijssen een marge van vijftien punten opgebouwd. Het kampioenschap levert echter geen promotie op. U15 is ingedeeld in de derde divisie onder de voorwaarde dat het niet in aanmerking komt voor promotie of degradatie. 

  9 maart, Viola RBC 2-1
16 maart, RBC Zundert 1-3
23 maart, Chaam RBC 3-4


April

Op 7 april wordt tijdens een persconferentie in het supportershome aangekondigd dat de jeugdopleiding van RBC een samenwerking aangaat met Feyenoord. Namens de Rotterdammers zijn technisch directeur Martin van Geel en hoofd jeugdopleiding en tevens ex-RBCer Damin Hertog aanwezig. Rond een door Hertog aan de RBC-jeugd gegeven Masterclass in mei 2013 blijken de eerste contacten gelegd. Volgens Van Geel is RBC n van de eerste clubs op dit niveau waarmee Feyenoord zon verregaande overeenkomst sluit. Trainers van Feyenoord zullen in Roosendaal trainingen gaan verzorgen en de opleiders van RBC worden bij Feyenoord uitgenodigd om inzicht te krijgen in de werkwijze. Ook op het gebied van scouting zal veel kennisoverdracht plaatsvinden. Het is de bedoeling dat talenten uit West-Brabant bij RBC worden klaargestoomd om de stap naar Feyenoord te maken, terwijl spelers die het in Rotterdam net niet redden wellicht in de RBC-opleiding kunnen worden opgenomen. Het contract dat wordt ondertekend loopt tot medio 2016.

Het nieuwe RBC krijgt meer gestalte met de aangekondigde terugkeer van Remko van der Kruyssen. De aanvaller speelde van D2 tot en met B1 in de jeugd van RBC en speelde laatst voor het tweede elftal van Baronie. Voor de verdediging wordt Roy van Oeveren, zoon van Ronald, gestrikt. Hij speelde onder meer met VVC68 in de eerste klasse zaterdag en pakt na een jaartje voorrang te hebben gegeven aan zijn studie het competitievoetbal weer op. Mike Alderson komt over van RKVV Roosendaal, waar hij na de promotie naar de eerste klasse nog slechts sporadisch binnen de lijnen kwam. Na enkele maanden aan de lopende band gescoord te hebben bij Roosendaal 10 hoopt Alderson een nieuwe uitdaging te vinden bij RBC. Daarnaast komt de talentvolle Nicky Vromans de Roosendalers versterken. De pas 17-jarige linkspoot, die de gehele linkerflank kan bestrijken, is afkomstig van FC Dordrecht A1 en verkiest RBC boven RKVV Roosendaal en Kloetinge.

Wedstrijden
RBC kwakkelt richting het einde van het seizoen. WDS19, een jaar eerder nog op gepaste afstand van RBC geindigd in de vijfde klasse, is nu veel te sterk. Tegen Sprundel leggen de oranje-witten wel een goede partij op de mat en verzekeren zij zich in ieder geval van lijfsbehoud. Naar boven kijken is er dan al een tijdlang niet meer bij.

Buiten de lijnen scoort RBC goed bij de Rabobank Clubkas Campagne. RBC wordt zesde van in totaal 149 verenigingen en is daarmee de eerste sportclub in de ranking. De actie, waarbij leden van de Rabobank Roosendaal-Woensdrecht middels een stemming in totaal 80.000 euro kunnen verdelen, levert de club 1.190 euro op.

  6 april, RBC WDS19 2-5
13 april, Barca RBC 0-0
21 april, RBC Sprundel 2-1


Mei

Een nachtmerrie voor Eric Lankers. RBCs aanvoerder, die al had besloten een punt te gaan zetten achter zijn voetbalcarrire, raakt in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen opnieuw zwaar geblesseerd. Lankers scheurt een kruisband af in zijn rechterknie en loopt schade op aan de meniscus en buitenste knieband.

RBC presenteert Richard den Ouden als nieuwe assistent-trainer van hoofdcoach Erwin van der Woerdt. Den Ouden trainde onder meer Oranje Wit 2 in de reserve Hoofdklasse en was assistent van John de Wolf bij zaterdageersteklasser Sliedrecht. Tevens zal hij het nieuwe U17-team onder zijn hoede nemen. De huidige assistent bij het eerste, Gommy Nooijens, gaat zich volledig richten op zijn rol als hoofd van de voetbalopleiding en zal ook RBC U14 gaan trainen. Bij dat team vervangt Nooijens Mark Koops, die met zijn ploeg na een teleurstellend seizoen en een verloren beslissingsduel tegen Sprundel degradeert uit de eerste klasse. Koops mag wel aanblijven als trainer van U12. Succescoach Ruben Bus van U13 verlaat RBC, omdat hij zijn functie bij de voetbalopleiding niet meer kan combineren met zijn werk. Dogan Kocabaspinar volgt hem op, terwijl Erik van Benthem, assistent van Bus bij U13, hoofdcoach wordt van het nieuwe RBC U10. Met het nodige puzzelwerk heeft de club tijd en ruimte kunnen vrijmaken om dit team aan de opleiding toe te voegen.

Dat de opleiding flinke stappen maakt blijft niet onopgemerkt. Nadat een jaar eerder al twee jeugdspelers werden opgepikt door NAC Breda levert RBC nu drie talenten af aan betaald voetbalorganisaties. Mika de Jonge van RBC U11 wordt opgenomen in de opleiding van Willem II, net als U15-verdediger Jan Bogers. Aanvaller Siebe Pal van U15 maakt de overstap naar Brabant United, de nieuwe gezamenlijke opleiding van FC Den Bosch en RKC Waalwijk.

Eind mei wordt de komst van Hamza el Khassim bevestigd. De verdediger speelde in de jeugd van NAC, waar hij zelfs aan het eerste elftal rook. Daarna was hij op hoog niveau actief bij VVC68 en DOSKO, maar bij beide clubs kreeg hij te maken met blessureleed. El Khassim traint bij Axis onder begeleiding van Van der Woerdt om weer volledig fit te worden.

Wedstrijden
Een strijdend RBC wint in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen knap van de verdiende kampioen Bavel, maar een week later oogt het slap en wordt met ruime cijfers verloren van degradant SAB. De Roosendalers eindigen op plaats acht van de ranglijst, met 36 punten uit 26 duels en een doelsaldo van -7. Er worden nog enkele oefenwedstrijden afgewerkt, waarbij een aantal van de reeds aangekondigde versterkingen alvast meedoet. Bovendien speelt Mike Schalk, teammanager van RBC U11, op de rechtsbackpositie en op het middenveld wordt onder meer Skender Memisi, de broer van Jaghja, getest.

Kampioen RBC U15 maakt het seizoen nog wat mooier met een finaleplaats in het toernooi om de Omroep Brabant Cup. In de halve finale wordt OJC Rosmalen C1 na strafschoppen verslagen. In de finale gaat de ploeg van Danny Mathijssen echter verrassend met 2-0 onderuit tegen Wodan C1, de nummer vijf uit de Hoofdklasse H.

  4 mei, RBC Bavel 2-1
11 mei, SAB RBC 3-0
15 mei, RBC DVVC 2-0 (oefenwedstrijd)
22 mei, RBC Virtus 1-3 (oefenwedstrijd)


Juni

Bij het sluiten van de overschrijvingstermijn blijkt dat RBC Skender Memisi (BSC) en Andrej Numanovic (FC Antwerp) nog heeft weten binnen te halen. Numanovic is een oude bekende. In 2012 trainde hij al een tijdje mee met RBC en hij speelde reeds in enkele oefenduels. Mike Schalk is ook als selectiespeler ingeschreven. Voormalig jeugdspeler Guilliano Wierikx besluit op het laatste moment om, ondanks een mondelinge overeenkomst met Erwin van der Woerdt en John Vette, bij zijn club BSC te blijven. De trainer baalt. Vanwege de toezegging van Wierikx zijn gesprekken met andere kandidaten voor de positie van aanvallende middenvelder afgekapt. Ik had het graag eerder geweten. Dan hadden we nog kunnen handelen richting andere spelers.

Mark Koops ziet af van het coachen van RBC U12 en verlaat de club, omdat hij het een bende vindt bij de jeugdopleiding. Arie Pouwe vervangt hem. U14, waarmee Koops uit de eerste klasse degradeerde, wordt overigens verrassend genoeg ingedeeld in de Hoofdklasse. De KNVB besluit hiertoe omdat de nieuwe U14 voornamelijk bestaat uit spelers die met U13 knap vierde werden in de tweede divisie. De nieuwe teams U10 en U17 worden eveneens ingedeeld in de Hoofdklasse. U15 komt opnieuw uit in de derde divisie, maar zal wederom buiten mededinging moeten deelnemen.

RBC bindt GoStores Roosendaal Easy XL aan zich als zogenaamde stersponsor. Over de gehele lengte van de westtribune komen reclameborden van GoStores te hangen.

Wedstrijden
Voordat het seizoen echt beindigd wordt, staan nog twee oefenduels op het programma. RBC wint van het Rotterdamse Voorwaarts, de vorige club van El Moussaoui en Boulahyan, en een gecombineerd elftal uit Engeland. De laatste weken zijn hartstikke nuttig geweest om deze bijna totaal nieuwe groep aan elkaar te laten wennen, stelt trainer Van der Woerdt. Wat ik tot nu toe heb gezien stemt mij tot tevredenheid en ik merk dat deze groep er echt zin in heeft. En van de nieuwelingen, Nicky Vromans, loopt een enkelblessure op die zes weken rust vergt.

  3 juni, RBC Voorwaarts 3-2 (oefenwedstrijd)
15 juni, RBC Birmingham Regional FC 4-1 (oefenwedstrijd)


Juli

RBC wordt door de KNVB ingedeeld in de vierde klasse B, waarmee de relatief verre uitwedstrijden zoals in 4D verleden tijd zijn. Het tweede team komt op verzoek van de club uit in de reserve vierde klasse, ondanks dat de ploeg in zijn eerste seizoen niet verder kwam dan de derde stek in de reserve zesde klasse.

Wedstrijden
Op zondag 27 juli wordt de eerste training van het seizoen afgewerkt met een elftal spelers. Velen zijn nog op vakantie.


Augustus

Bij thuiswedstrijden van RBC wordt voortaan entree geheven. Iedere bezoeker kent immers de luxe van een overdekte zitplaats. De prijs van een kaartje gaat drie euro bedragen, maar voor leden van de club blijft de toegang gratis. De invoering van entreegeld is mede ingegeven door stijgende lasten en omdat het op commercieel gebied niet geweldig gaat. Zo is nog geen nieuwe hoofdsponsor gevonden, nadat Ultraspring het aflopende contract niet heeft verlengd. Overigens zullen toeschouwers van RBC niet langer kunnen plaatsnemen op de hoofdtribune, omdat deze in gebruik is genomen door het Nationaal Voetbalmuseum de Voetbalexperience. De zuidtribune wordt daarentegen wel opengesteld voor publiek.

Marcel van der Sloot, die zijn profcarrire bij FC Oss heeft beindigd, gaat aan de slag bij Cluzona. Onder RBC-supporters leefde nog een sprankje hoop dat er weer een voormalig RBCer zou terugkeren op het oude nest, nadat Van der Sloot een oefenduel van RBC had bezocht en aangaf voor elke club open te staan die hem graag wil hebben. Erwin van der Woerdt en John Vette hielden echter altijd vol dat zij wel een poging zouden wagen, maar dat RBC op het financile vlak veel minder kon bieden dan andere clubs waarmee de technicus in verband werd gebracht.

Geheel onverwacht kan RBC op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor U17 en assistent voor Van der Woerdt. Richard den Ouden stopt per direct met zijn werkzaamheden, vanwege te veel ambitie. Den Ouden stelt Van der Woerdt per e-mail op de hoogte van zijn besluit. Ik heb wel met hem besproken wat hij hier komt doen met de papieren die hij heeft, vertelt Van der Woerdt. Hij kan zo aan de slag als assistent-trainer in de Jupiler League. Daarop antwoordde hij dat hij via RBC naamsbekendheid wilde verschaffen in West-Brabant. Al snel blijkt Den Ouden een andere club gevonden te hebben. Bij het Rotterdamse Alexandria66 gaat hij de B1 leiden. RBC schuift Arie Pouwe door van U12 naar U17 en bij U12 neemt assistent-trainer Martin van der Helm de taken van Pouwe over.

Wedstrijden
Op een toernooi in Klundert laat RBC mooie dingen zien, maar eindigt het als tweede. In het kader van het Dorpentoernooi treffen de Roosendalers twee tegenstanders uit de vierde klasse B. Deze duels van drie kwartier gaan RBC niet zo goed af en na een verloren strafschoppenserie tegen HSC moet er zelfs met Rimboe om de vijfde plaats gestreden worden. In die wedstrijd speelt RBC de frustratie van zich af en boekt het een monsterzege. Dat doet het ook in het bekerduel tegen SPS, nadat eerder al op het nippertje is gewonnen van het eveneens Zeeuwse Luctor88. Het laatste pouleduel, tegen Lewedorpse Boys, wordt uitgesteld in verband met het overlijden van een bestuurslid van de tegenstander.

  5 augustus, RBC Kloetinge 2 1-0 (oefenwedstrijd)
  9 augustus, vv Klundert RBC 1-1 (oefenwedstrijd)
  9 augustus, De Fendert RBC 1-1 (oefenwedstrijd)
  9 augustus, DHV RBC 0-3 (oefenwedstrijd)
14 augustus, NSV RBC 1-2 (oefenwedstrijd)
14 augustus, RBC HSC28 0-1 (oefenwedstrijd)
17 augustus, RBC Rimboe 16-1 (oefenwedstrijd)
24 augustus, Luctor88 RBC 4-5 (bekerwedstrijd)
26 augustus, RBC SPS 11-1 (bekerwedstrijd)


September

Terwijl trainer Erwin van der Woerdt in de twee voorgaande seizoenen rouleerde met zijn doelmannen en pas na een aantal maanden een definitieve keuze maakte, is er nu in een vroeger stadium duidelijkheid. Voorafgaand aan de eerste competitiewedstrijd wordt Thierry Aarts aangewezen als eerste keeper. Zijn concurrent Arthur van den Broek zal het doel verdedigen tijdens beker- en oefenduels om ritme te behouden.

Een primeur bij de inhaalwedstrijd tegen Lewedorpse Boys. Voor het eerst sinds het faillissement worden de vier stadionlampen ontstoken bij een officile wedstrijd. De wedstrijd geldt als een soort testcase, aangezien het RBC-bestuur de technische en financile haalbaarheid van het spelen van meer avondwedstrijden onderzoekt.

Wedstrijden
Bij de opening van de competitie wordt direct duidelijk dat de vierde klasse B geen makkie zal worden voor RBC. METO graaft zich in en weet een doelpuntloos gelijkspel over de streep te trekken. Ook Grenswachters leunt op de verdediging, maar straft tevens foutjes van de oranje-witten keihard af. Daarmee loopt het aantal verliespunten snel op. De twee uitduels worden wel overtuigend gewonnen. Een smet op de zege tegen HSC is de rode kaart voor Redouan el Allaoui. De invaller staat pas een paar minuten op het veld als hij van achteren wordt neergehaald en reageert met natrappen. Het komt hem op vier duels schorsing te staan. In het bekertoernooi behoudt RBC eenvoudig de eerste plaats in de poule, waarmee plaatsing voor de volgende ronde wordt afgedwongen.

  7 september, RBC METO 0-0
14 september, Lepelstraatse Boys RBC 0-5
16 september, RBC Lewedorpse Boys 6-2 (bekerwedstrijd)
21 september, RBC Grenswachters 0-2
28 september, HSC28 RBC 0-3


Oktober

Jaghja Memisi stopt per direct bij RBC. Privomstandigheden liggen ten grondslag aan zijn beslissing. Een aderlating voor trainer Erwin van der Woerdt, die ook Mitch Klijn weer voor langere tijd moet missen. De onfortuinlijke middenvelder blijft tijdens de training met zijn voet in het veld steken en voelt iets knappen in zijn zojuist herstelde knie. Een echo wijst uit dat de meniscus kapot is en dat ook de binnenband beschadiging heeft opgelopen. Daarnaast blijft Hamza el Khassim sukkelen met een liesblessure. Na een halve wedstrijd tegen Koewacht spelen de klachten weer op.

In Sakko Commercial BV wordt een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Al sinds de heroprichting van RBC was de oliehandel mouwsponsor. Het nieuwe contract loopt tot het einde van het seizoen, met een meerjarige optie.

Wedstrijden
De topper uit tegen SC Gastel wordt na overleg tussen beide clubbesturen gespeeld op zaterdagavond in plaats van de gebruikelijke zondagmiddag. De supportersvereniging van RBC organiseert een zogenoemde fietscombi naar Gastel en sportpark Blankershove stroomt vol. In een geweldige wedstrijd trekt RBC terecht met 2-4 aan het langste eind, onder meer dankzij een hattrick van Anouar el Khassim. Omdat andere concurrenten een dag later niet weten te winnen is RBC op basis van doelsaldo de nieuwe koploper in 4B. Voor Mister RBC Eric Hellemons blijkt de confrontatie met zijn oude club zijn laatste wedstrijd als trainer van Gastel. Hij wordt twee dagen later aangesteld als (tijdelijke) hoofdtrainer van NAC. Omdat de extra kosten van het ontsteken van de stadionlampen blijken mee te vallen wordt ook de ruim gewonnen derby tegen NSV op zaterdagavond afgewerkt. Opnieuw is de publieke belangstelling groot. In het toernooi om de districtsbeker gaat RBC met speels gemak een ronde verder door Koewacht te kloppen.

  5 oktober, RBC WVV67 4-0
11 oktober, SC Gastel RBC 2-4
14 oktober, RBC Olympic Essen 3-2 (oefenwedstrijd)
19 oktober, RBC Koewacht 8-0 (bekerwedstrijd)
25 oktober, RBC NSV 4-0


November

De selectie van RBC wordt verder uitgedund als Anouar el Khassim besluit er de brui aan te geven. Directe aanleiding is zijn wissel in de rust van de wedstrijd tegen SVC ten faveure van Mo el Moussaoui. Een gesprek met de trainer om de kou uit de lucht te halen levert niets op. In het kielzog van Anouar vertrekt ook zijn oudere broer Hamza. Hij ziet zijn belangrijkste reden om voor RBC te kiezen (samenspelen met zijn broer) wegvallen en komt wegens aanhoudend blessureleed sowieso nauwelijks in actie.

Daarmee houden de personele problemen nog niet op. Skender Memisi gaat in de fout in de bekerwedstrijd tegen Dubbeldam. De middenvelder krijgt in de slotfase van het duel een rode kaart nadat hij in zijn hand slaat en een kreet slaakt. Memisi gaat daarop verhaal halen bij de arbiter en maakt daarbij een beweging met het hoofd in de richting van de leidsman. Vooruitlopend op een onderzoek van de tuchtcommissie legt het RBC-bestuur hem een schorsing voor onbepaalde tijd op. De voetbalbond volgt al snel met een voorlopige schorsing van dertig dagen en start een onderzoek.

Omdat de selectie wel erg smal wordt, wordt Jordy van Dongen van RBC 2 overgeheveld naar het eerste. Van Dongen is een 18-jarige verdediger. Daarnaast maakt in het oefenduel met Internos de allereerste jeugdspeler zijn officieuze debuut voor RBC 1. Het gaat om de 16-jarige aanvaller Giovanni Verduijn van U17. Hij heeft een goede drive en durft een actie aan te gaan, zo verklaart Van der Woerdt.

Wedstrijden
Op de laatste speeldag van de eerste periode maken nog vier clubs aanspraak op de periodetitel. RBC heeft de beste papieren en een driepunter in Ossendrecht zou hebben volstaan. Ook ODIO slaagt er echter in RBC op 0-0 te houden, waardoor Steenbergen de eerste periode en daarmee de koppositie grijpt. Twee eenvoudige overwinningen later eindigt ook de tegenvallende wedstrijd tegen de medekoploper zelf zonder doelpunten. In het bekertoernooi strandt RBC tegen Dubbeldam, dat meedraait in de top van de derde klasse. In de eerste helft worden de Roosendalers langs alle kanten voorbij gelopen, resulterend in een 0-3 ruststand. Na de pauze komt de ploeg van Van der Woerdt beter voor de dag, maar dan is het kwaad al geschied. 

  2 november, ODIO RBC 0-0
  9 november, SVC RBC 0-4
11 november, RBC Internos 1-2 (oefenwedstrijd)
16 november, RBC Dubbeldam 1-4 (bekerwedstrijd)
23 november, RBC Nieuw Borgvliet 4-1
30 november, Steenbergen RBC 0-0


December

RBC meldt dat het na het seizoen afscheid neemt van hoofdtrainer Erwin van der Woerdt. De coach heeft zelf aangegeven na drie jaar op zoek te willen naar een nieuwe omgeving en een nieuwe uitdaging. Wij als bestuur gunnen Erwin natuurlijk die nieuwe stap, aldus voorzitter Jos Hermsen. Daarnaast is het ook helemaal niet verkeerd om als club na drie jaar met een andere trainer in zee te gaan. Al snel gaat het gerucht dat Remco Heerkens zich zou hebben gemeld voor het hoofdtrainerschap. De oud-speler van oranje-witten is momenteel namens Feyenoord contactpersoon voor de voetbalopleiding van RBC in het kader van de samenwerking tussen beide clubs. Daarnaast is Ronald van Oeveren in beeld om de rest van het seizoen als assistent-trainer te fungeren, nadat hij is opgestapt als oefenmeester van zaterdagtweedeklasser Tholense Boys. De voormalige middenvelder vraagt bedenktijd en zal pas in het nieuwe jaar een beslissing nemen.

Ondertussen wordt gevreesd voor een schorsing van liefst twaalf maanden voor Skender Memisi. De leidende arbiter van het duel tegen Dubbeldam heeft namelijk verklaard dat Memisi hem een kopstoot heeft gegeven. Daarentegen heeft de grensrechter van de tegenstander, die dicht bij het voorval stond, een ontlastende verklaring afgelegd. Bij de hoorzitting in Breda herhaalt de grensrechter zijn lezing en ook Mo el Moussaoui wordt als getuige gehoord. Scheidsrechter Horst, die bovendien door de RBCers van racistische uitspraken wordt beticht, laat echter verstek gaan. Memisi wordt vrijgesproken van het geven van een kopstoot, waarmee de aanklacht voor een excessieve overtreding van de baan is. Wel wordt de middenvelder veroordeeld voor agressief gedrag richting de arbiter, waarvoor hij tien duels moet brommen. Memisi gaat niet in hoger beroep. Nee, wat ik daar deed kon ook niet door de beugel, zo toont hij zich schuldbewust.

Spits Mo Boulahyan, die tegen Steenbergen geblesseerd uitviel, houdt last van zijn knie. Even wordt gevreesd voor de voorste kruisband, maar de schade blijft beperkt tot de meniscus. Desalniettemin zal Boulahyan een kijkoperatie moeten ondergaan en kan hij pas na carnaval weer in actie komen.

Wedstrijden
De zaterdagavondwedstrijd tegen DIOZ lokt de nodige extra toeschouwers naar het Herstaco Stadion, maar uiteindelijk draait de avond uit op een teleurstelling. RBC, dat steeds meer moeite krijgt met het creren van kansen, moet voor de vierde maal deze competitie genoegen nemen met een gelijkspel. Wel maakt Giovanni Verduijn deze wedstrijd als eerste jeugdexponent zijn eerste officile minuten. Een week later gaat RBC met een benauwde overwinning in Noordhoek Numanovic scoort in blessuretijd de enige goal de winterstop in. De Roosendalers doen dat als nummer drie van de ranglijst. SC Gastel staat n punt boven RBC, terwijl de achterstand op koploper Steenbergen twee punten bedraagt.

  6 december, RBC DIOZ 1-1
14 december, Noordhoek RBC 0-1




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd