Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Voorloper(s)?

Gepost door:Remy // 2008-01-04 00:00:00 // 3175 keer bekeken

'RBC en NAC kunnen voorlopers worden', zegt Manfred Laros. Klinkt mooi. Momenteel wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar een gezamenlijke jeugdopleiding. Over zo'n twee weken wordt een besluit verwacht. Maar is een dergelijke samenwerking wel verstandig? Of zit RBC gewoon in de tang? Als NAC straks maar niet voorop loopt, terwijl RBC erachteraan hobbelt

Beide clubs onderzoeken of er een hoger rendement uit de opleiding gehaald kan worden. De afgelopen jaren is bij RBC een professionele jeugdopleiding neergezet, waar jaarlijks 600.000 euro ingestoken wordt. Het rendement tot dusver lijkt echter zeer laag. Frits Paap begon veelbelovend, maar komt nu niet verder dan een plaats op de bank. Richie Basoski wist zich niet te bewijzen en kwam bovendien pas op zijn achttiende bij RBC. Dit seizoen ruikt Melvin de Leeuw aan het eerste. Hij voetbalde vorig seizoen nog voor Halsteren. Wellicht kan Robin van Nijnatten met zijn opleidingsplaats wel uitgroeien tot een volwaardig selectielid. Misschien is het niet helemaal eerlijk om de opleiding nu al af te schrijven. De meeste jeugdteams spelen momenteel op een hoog niveau. De komende tijd zal het nieuwe beleid zijn vruchten moeten gaan afwerpen. RBC zal zich dan ook moeten afvragen of men het harde werk van de afgelopen jaren op het spel wil zetten voor een samenwerkingsverband met NAC.

De KNVB zal alvast blij zijn met een regionaal opleidingsinstituut. De voetbalbond beoogt een kwaliteitsimpuls, omdat de talenten betere spelers om zich heen hebben. Daarnaast zal bij een samenvoeging van de opleidingen een aantal teams verdwijnen, waardoor minder voetballertjes bij amateurclubs worden weggeplukt. Sinds eind 2006 maken ook de reglementen van de KNVB een gecombineerde opleiding mogelijk.

In Nederland werken FC Twente en Heracles Almelo al een aantal jaren samen. Aanvankelijk werd scoutingkennis uitgewisseld, vanaf afgelopen zomer is de regionale jeugdopleiding FC Twente/Heracles Almelo formeel vastgesteld. Twente betaalt echter veel meer, waardoor die club ook de eerste keuze heeft qua spelers. Daarnaast zitten bij FC Twente enkele jonge spelers op de bank, die bij Heracles wellicht op speelminuten zouden kunnen rekenen. Een aantal spelers uit Almelo staan al jaren in het eerste bij de club uit hun stad. De laatste tijd zijn echter weinig talenten doorgebroken. In Almelo wil men echter zo min mogelijk geld uitgeven aan de jeugdopleiding, zodat er meer overblijft om de eerste selectie te versterken. Het lijkt erop dat Heracles alleen deelneemt om een officile jeugdopleiding te hebben en daarmee aan de eis van de KNVB te voldoen.

Daarnaast hebben Vitesse en AGOVV de handen ineen geslagen. In augustus 2005 werd een nieuwe vereniging opgericht, met een nieuw shirt. De eerste jaren is het de bedoeling dat de speler teruggaat naar zijn oorspronkelijke club nadat hij de opleiding heeft doorlopen. Op termijn zouden talenten die zijn voortgebracht door de gezamenlijke jeugdopleiding zelf moeten besluiten welke kant ze opgaan. Ook is een model mogelijk waarbij spelers uit het A1-elftal naar de grootste club gaan en spelers uit de A2 naar de kleinere club. Vitesse staat al lange tijd bekend om de goede jeugdopleiding en nog steeds stromen met regelmaat jeugdspelers door. En van de talenten, Rihairo Meulens, wordt momenteel verhuurd aan AGOVV.

Plannen van de KNVB laten RBC wellicht weinig keus. Er wordt nagedacht over een hervorming van de Nederlandse competities. Mogelijk blijven zowel in de eredivisie als in de Jupiler League slechts zestien clubs over. Dat zou betekenen dat zes profclubs van het toneel gaan verdwijnen. RBC zit niet direct in de gevarenzone (dat zijn vooral Stormvogels Telstar, Haarlem, BV Veendam, FC Eindhoven, FC Omniworld, AGOVV en TOP Oss), maar de licentie-eisen worden strenger. Zo moet een club beschikken over een vierzijdig ingericht stadion en een minimumaantal contractspelers. Verder wordt een minimumaantal toeschouwers geist. Dit aantal zou op drieduizend kaarten per wedstrijd moeten liggen, waarvan maximaal tien procent gratis mag worden weggegeven. Daarnaast wordt een percentage van de begroting vastgesteld dat moet worden besteed aan de jeugdopleiding. Samenwerking met eredivisieclubs uit de regio is een pre. In financieel opzicht is RBC nog wel n van de clubs in het nauw. Samen met Telstar, Veendam en Eindhoven zijn de Roosendalers ingedeeld in 'categorie 1' van de bond. Een innovatieve opleiding zou er dus voor zorgen dat RBC de sanering van het betaalde voetbal vrijwel zeker overleeft.

Het is de bedoeling dat de zeggenschap en financile bijdrage van NAC en RBC gelijk wordt en dat er een nieuwe vereniging wordt opgericht. Het lijkt me echter lastig om correcte afspraken te maken over de doorstroming van talenten naar n van beide clubs. Volgens NAC-directeur Theo Mommers profiteert ook RBC als een speler in de hoofdselectie van NAC terecht komt. Maar wat gebeurt er als die speler kan worden verkocht? Wordt dan ook de transfersom gedeeld of blijft RBC achter met enkel een klein bedrag als NAC iemand in de selectie opneemt en een (gedeelde) opleidingsvergoeding bij verkoop? De betere talenten zullen sowieso naar Breda gaan. Op die manier zorgt NAC ervoor dat het RBC op het gebied van opleiding altijd onder zich houdt zolang het samenwerkingsverband bestaat, terwijl onze club wel dezelfde geldsom moet inleggen.

Ik ben benieuwd naar de plannen, maar voorlopig ben ik niet overtuigd. Wat mij betreft kiest RBC ervoor het eigen beleid voort te zetten. En als er dan toch een samenwerkingsverband wordt gesloten, dan het liefst de 'Heracles-variant': zo weinig mogelijk betalen en tegelijkertijd wel de KNVB tevreden houden. In 'gelijke kosten, gelijke zeggenschap' geloof ik niet erg.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd