Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

De carri?re van... Sammy Youssouf

Gepost door:Remy // 2008-06-20 00:00:00 // 3750 keer bekeken

Het was de beruchte zomer van 2003. Publiekslieveling Geert den Ouden vertrok en boegbeeld Henk Vos (de seizoenkaarten met daarop zijn beeltenis waren al gedrukt!) tekende plots een contract bij NAC. De hoop was vervolgens gevestigd op Sammy Youssouf. De Deense spits werd op een dinsdagmiddag in juni gepresenteerd en verbond zich voor twee jaar aan RBC. De shirts met zijn naam erop werden goed verkocht, nog voordat de competitie was begonnen. Een terugblik op zijn carrire tot nu toe.

Sammy Youssouf werd geboren op 7 september 1976 in Kopenhagen. In zijn jeugd speelde hij voor de kleine club Rikken FC en via Fremad Valby kwam hij terecht bij Fremad Amager in de Deense eerste divisie. Bij zijn volgende club, Hvidovre IF, toonde de spits zijn scorend vermogen. Na dertien goals in 25 duels hoopte Youssouf op een kans in het buitenland en weigerde hij zijn contract te verlengen. Het Schotse St. Johnstone nodigde hem daarop uit voor een twaalfdaagse stage. De Deen liet zich meteen gelden met drie treffers in twee oefenwedstrijden. In januari 2002 werkte Hvidovre mee aan een transfer, om te voorkomen dat het talent een half jaar later transfervrij zou vertrekken. Het buitenlandse avontuur was echter van korte duur. Na slechts vijf wedstrijden voor de degradant en n doelpunt in de Schotse Premier League keerde Youssouf terug naar Denemarken. Bij AB, dan nog uitkomend in de Superligaen (eredivisie), vormde hij een spitsenduo met Mohamed Zidan (nu HSV). Hij scoorde negen keer, voordat RBC hem vastlegde. In zijn laatste drie wedstrijden voor de club uit Kopenhagen voegde hij nog drie goals aan zijn totaal toe.

Door een aantal knappe doelpunten tijdens de voorbereiding op het seizoen 2003/2004 werd het verwachtingspatroon in Roosendaal verder verhoogd. Ook Sammy zelf verwachtte er veel van. De laatbloeier hoopte bij RBC in beeld te komen voor het Deense nationale elftal. Youssouf begon goed aan de competitie met drie treffers in de eerste zes duels. Hij zorgde voor de openingsgoal in de gewonnen wedstrijden tegen Roda JC en ADO Den Haag en maakte de gelijkmaker tegen FC Volendam. In de rest van het seizoen was hij verantwoordelijk voor de 1-0 tegen FC Utrecht, Heerenveen en FC Groningen, duels die RBC in totaal vijf punten opleverden. Alleen tegen Feyenoord stapte de ploeg van trainer Robert Maaskant ondanks een goal van de spits met een nederlaag van het veld. Na de 1-1 van Youssouf vonden de Rotterdammers nog drie keer het net. Met zijn zeven doelpunten was hij - samen met Edwin de Graaf - clubtopscorer in RBCs meest succesvolle seizoen in de clubhistorie. De Roosendalers werden twaalfde in de eredivisie met veertig punten en hielden onder anderen Vitesse, NEC en FC Groningen onder zich.

Only one
Youssouf was populair bij een deel van de aanhang, maar langzamerhand kwam er ook wat kritiek en werd hij soms uitgefloten. Het raakte de eergevoelige Deen. Hij kreeg het verwijt lui te zijn en te vaak op de grond te liggen. In de eredivisie was Youssouf echter de spits waarop de meeste overtredingen werden gemaakt. Hij was fysiek sterk en hield de verdedigers van de tegenstander altijd bezig. Om zijn zelfvertrouwen terug te krijgen, beluisterde hij voor een wedstrijd opnames waarop hij werd toegezongen. Theres only one Sammy Youssouf. Dat staat vast. In de winter trainde hij met een opvallende oranje muts op zijn kale hoofd en voor een invalbeurt bezocht hij nog snel de toiletten onder de Zuidtribune. De meeste RBCers zullen hem echter nog herinneren van een emotioneel moment op 15 mei 2005. Een week eerder overleed supporter Wesly Houtekamer na een tragisch ongeval op de terugreis na een gewonnen uitduel bij NAC. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC bereidde Youssouf in de laatste minuut de 3-1 van Danny Guijt voor, waarop hij een shirt toonde met daarop de tekst For Wesly and family.

Blessures

Naam:Sammy Youssouf
Geboortedatum:7 september 1976
Geboorteplaats:Kopenhagen
(Denemarken)
Positie:spits
----
seizoenclubduelsgoals
1998/1999Fremad Amager

?

3

2000/2002Hvidovre IF

25

13

2001/2002Saint Johnstone

5

1

2002/2003AB Kopenhagen

23

12

2003/2004RBC Roosendaal

29

7

2004/2005RBC Roosendaal

2

0

2005/2006Martimo Funchal

5

1

2005/2006Queens Park Rangers

6

0

2006/2007Viborg FF

14

1

2007/2008

Vejle BK

9

2


Gedurende zijn carrire werd Sammy Youssouf veel geplaagd door blessures. In 2002 sukkelde hij al met verschillende pijntjes en ook in zijn periode bij RBC kreeg hij met blessureleed te maken. Een voetkwetsuur hield hem enkele weken aan de kant, maar erger was zijn knieblessure. Aan het einde van zijn eerste seizoen in Roosendaal werd Youssouf aan de knie geopereerd en in de voorbereiding op de nieuwe competitie raakte hij opnieuw geblesseerd. De revalidatie zou uiteindelijk tien maanden duren. In de eerder genoemde wedstrijd tegen Roda maakte Youssouf zijn rentree.

Zonder de spits was RBC er niet in geslaagd de nacompetitie te ontlopen. De Roosendalers wonnen echter de poule met VVV, Stormvogels Telstar en FC Volendam en stelden zo lijfsbehoud veilig. In zijn laatste wedstrijden in het RBC-shirt kon Youssouf toch nog van waarde zijn. Hij kwam in alle zes duels in actie en scoorde in de twee wedstrijden tegen VVV. Overigens moest hij in de wedstrijd tegen FC Volendam (4-0 overwinning) met rood naar de kant vanwege een elleboogstoot. RBC ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel, waardoor hij gewoon aan de aftrap kon verschijnen tegen VVV. Dat betekende wel dat Youssouf, die bij RBC geen nieuwe verbintenis kreeg, bij een nieuwe club met vier duels schorsing moest beginnen.

Zwerftocht
De jacht op een contract bracht Youssouf naar Portugal. Tijdens een proefperiode bij Martimo Funchal maakte hij voldoende indruk om een njarig contract af te dwingen. Youssouf bleef echter vooral op de bank bij de club met een Braziliaanse trainer en nog eens twintig Braziliaanse spelers in de selectie. Vijf duels en n doelpunt later mocht hij transfervrij vertrekken. Hij werkte vervolgens stages af bij Ipswich Town en Queens Park Rangers en kon bij laatstgenoemde club voor een half jaar tekenen. Hij stond er in de aanval met landgenoot Marc Nygaard (onder meer ex-Roda JC). Zijn inbreng bleef echter beperkt tot slechts zes wedstrijden in het Engelse Championship. Kort na zijn komst werd de trainer ontslagen en de nieuwe coach wenste aanvankelijk geen gebruik te maken van de spits. Pech bleef Youssouf achtervolgen, want toen hij zich na enkele weken had teruggeknokt in het elftal liep hij alweer snel een knieblessure op. Hij moest vertrekken bij QPR en hield zijn conditie op peil bij zijn voormalige werkgever AB. In september 2006 tekende hij voor de rest van het seizoen bij Viborg FF uit de Superligaen. Hij debuteerde tegen Esbjerg fB, maar achttien minuten nadat hij was ingevallen sloeg het (blessure)noodlot opnieuw toe. Bij de hervatting van de competitie in maart was hij weer fit en speelde hij nog dertien wedstrijden (n treffer).

Ondanks alle tegenslag bleef Youssouf positief. Zijn gezonde levensstijl zou zijn carrire kunnen verlengen, geloofde hij. Daarnaast gaf hij in een interview aan graag nog eens in Nederland aan de slag te gaan, omdat daar goed voetbal gespeeld wordt, maar dat het salaris bij de kleinere clubs laag is. Hij bleef dan ook in eigen land. Verschillende clubs uit de hoogste afdeling hadden interesse, maar de eigenzinnige spits koos voor het gedegradeerde Vejle BK. Na drie jaar met blessureperiodes en ontslagen trainers was hij op zoek naar rust en stabiliteit. Bij het ambitieuze Vejle kwam hij bovendien trainer Ove Christensen tegen, met wie hij al prettig samenwerkte bij AB. Bij zijn debuut tegen Skive was Youssouf meteen doeltreffend en ook in de derde wedstrijd van de competitie tegen lstykke kwam hij tot scoren. Sinds oktober 2007 zat hij echter voornamelijk weer in de lappenmand, waardoor de teller bleef steken op twee goals in negen competitiewedstrijden en nog eens twee doelpunten in een bekerduel. Ondanks de afwezigheid van Youssouf wist Vejle wel promotie af te dwingen naar het hoogste niveau. Als hij fit blijft kan de 31-jarige spits wellicht nog mooie dingen laten zien in de Deense eredivisie. Zijn contract loopt tot 1 januari 2009.

Klik hier voor een filmpje van de wedstrijd Vejle BK-Hvidovre (5-3), waarin Sammy Youssouf (nummer 14) twee assists geeft.
(Filmpje: vejle-boldklub.dk)




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd