De carri?re van... Elvis Hammond

Gepost door:Remy // 2008-07-26 00:00:00 // 3642 keer bekeken

Hij speelde slechts een paar maanden in het oranje-wit, maar was toch van waarde voor RBC. Vooral in zijn laatste wedstrijden was hij ijzersterk en buitengewoon doeltreffend. Na een paar wisselvallige seizoenen in Engeland zit hij nu zonder club. Een terugblik op de loopbaan van Elvis Hammond tot nu toe.

Elvis Zark Hammond werd geboren op 6 oktober 1980 in Accra, Ghana. Op zijn zestiende belandde het talent in de jeugdopleiding van het Engelse Fulham, de club die later in handen kwam van de Egyptische miljonair Mohamed Al-Fayed. In 2000 sloot de aanvaller aan bij de eerste selectie en in september van dat jaar kwam hij na de rust in het veld bij het League Cup-duel met Chesterfield. Een jaar later werd Hammond voor de rest van het seizoen verhuurd van Bristol Rovers, dat uitkwam op het derde niveau. Het werd geen succes. Hij kampte met blessureleed en speelde slechts zeven competitiewedstrijden en een bekerduel.

In het seizoen 2002/2003 leek hij zich op te werken richting de eerste elf van Fulham. Tegen het einde van de competitie deden manager Jean Tigana en zijn opvolger Chris Coleman steeds vaker een beroep op de Ghanees. De teller stopte bij tien duels in de Premier League, waarvan de laatste drie als basisspeler. Hammond kwam niet tot scoren, maar maakte een aardige indruk en dat beloofde wat voor de komende seizoenen. Hij was immers pas 22 jaar. Overigens stond destijds ook Edwin van der Sar onder contract bij The Cottagers. De doelman was echter uitgeschakeld met een voetblessure toen Hammond zijn opwachting maakte.

On loan

Naam:Elvis Zark Hammond
Geboortedatum:6 oktober 1980
Geboorteplaats:Accra (Ghana)
Positie:aanvaller
----
seizoenclub

duels

goals

2001/2002Bristol Rovers

7

0

2002/2003Fulham

10

0

2003/2004Norwich City

4

0

2004/2005Fulham

1

0

2004/2005RBC Roosendaal

15

2

2005/2006Leicester City

33

3

2006/2007Leicester City

31

5

2007/2008Leicester City

0

0


Tot een doorbraak bij Fulham kwam het niet. De jonge Elvis werd zelfs opnieuw uitgeleend, nu aan Norwich City uit de First Division (tegenwoordig Championship, de tweede klasse). Het huurcontract was slechts voor n maand. Op het Europese vasteland zijn we daarmee niet bekend, maar in Groot-Brittanni is het heel gebruikelijk om spelers voor een zeer korte periode te stallen bij clubs uit lagere divisies. Dat dit fenomeen niet altijd het gewenste resultaat oplevert, bleek ook in dit geval. Hammond speelde vier duels namens The Canaries, telkens als invaller. Daarnaast raakte hij geblesseerd en werd hij verdrongen uit de aanval door een andere huurling; ene Peter Crouch begon zijn naam te vestigen. Terug bij Fulham kwam hij niet meer aan de bak, onder andere door de aanwezigheid van Louis Saha en Lus Boa Morte.

In september 2004 werd hij in verband gebracht met een overgang naar Rotherham, wederom on loan, maar dit ging niet door. Twee invalbeurten bij Fulham later stak Elvis Hammond de Noordzee over. Onder trainer Jan van Dijk verkeerde RBC in zwaar weer. Met slechts elf punten uit negentien wedstrijden koersten de Roosendalers af op degradatie. Hammond kreeg twee trainingen de kans zich te bewijzen en op 31 januari 2005 bereikten RBC en Fulham een akkoord over het huren van de aanvaller tot het einde van het seizoen.

Eindelijk belangrijk
De Roosendaalse supporters waren de voorgaande jaren aardig verwend geraakt met de dribbels van Ebou Sillah en Pius Ikedia. Maar ook Hammond had een behoorlijke actie in huis, was snel en beschikte bovendien over voldoende strijdlust. Bij RBC, waar Van Dijk ondertussen plaats moest maken voor Dolf Roks, was hij eindelijk verzekerd van een basisplaats. In vijftien competitiewedstrijden vond hij twee keer het net. Tegen Willem II en NAC, duels die winst opleverden. Sinds Hammond in Nederland aankwam, was RBC sowieso bezig aan een opmars. In de resterende vijftien duels werden 21 punten bijeen gesprokkeld. RBC eindigde het eredivisie-seizoen zelfs met drie overwinningen op rij, maar desondanks moest lijfsbehoud via de nacompetitie worden veiliggesteld.

En juist in die nacompetitie, in zijn laatste zes wedstrijden in het RBC-shirt, excelleerde Elvis Hammond. Tegen VVV-Venlo opende hij op slag van rust de score, waarna Sammy Youssouf het karwei afmaakte in de tweede helft. De uitduels tegen FC Volendam en Stormvogels Telstar eindigden vervolgens in 0-0, maar thuis tegen Telstar redde Hammond de ploeg. Na een uur voetbal namen de bezoekers een voorsprong, waardoor degradatie ineens erg dichtbij kwam. Een kwartier na de openingstreffer had de 24-jarige Ghanees zijn tijdelijke werkgever met twee doelpunten alweer aan de leiding gebracht. Drie dagen later rolde RBC FC Volendam op en was een nieuw seizoen eredivisie bijna een feit. In een uitverkocht huis werd het 4-0, Hammond zorgde na de pauze voor de laatste twee treffers. Het waren zijn vierde en vijfde goal in de nacompetitie. Alleen Cvetkov (Helmond Sport) scoorde vaker. Op bezoek bij VVV konden de doemscenarios, die ondanks een goede uitgangspositie toch nog tot degradatie zouden leiden, al snel vergeten worden. Uiteindelijk verloor RBC de wedstrijd, maar Volendam speelde met 3-3 gelijk in plaats van te winnen met minimaal vier doelpunten verschil. RBC bleef waar het was, in de eredivisie. Elvis Hammond zwaaide nog een keer naar het meegereisde publiek en keerde terug naar Engeland. Het is dat RBC niet in staat was de volledige transfersom te betalen, anders was hij graag gebleven.

Droom en nachtmerrie
In Londen liep zijn contract nog door, maar bij Fulham hoefde hij niet meer op speelminuten te rekenen, ondanks de eerdere belofte dat hij een plaats zou krijgen bij het eerste elftal. Leicester City, uitkomend in het Championship, huurde hem voor vijf maanden. De eerste drie wedstrijden maakte Hammond (als invaller!) meteen zoveel indruk op The Foxes, dat hij net voor de transferdeadline definitief werd overgenomen voor een bedrag tussen de drie en vier ton in euros. In zijn eerste maanden kon hij naar zijn zin echter te weinig betekenen voor zijn nieuwe club, zo gaf hij aan in een interview. Hij had moeite het doel te vinden, maar manager Craig Levein sprak zijn vertrouwen uit in de aanvaller. Hammond kwam in actie in 33 competitiewedstrijden, waarvan vijftien als basisspeler, en scoorde drie keer. Daarnaast speelde hij vijf bekerduels. In de derde ronde van de FA Cup had hij met een goal een belangrijk aandeel in de 3-2 winst tegen Tottenham Hotspur.

Een grote droom van Hammond kwam uit in maart 2006. In voorbereiding op het WK in Duitsland werd hij opgeroepen voor een vriendschappelijke wedstrijd van de nationale ploeg tegen Mexico. In 2003 had een knieblessure zijn interlanddebuut nog in de weg gestaan. Hammond hoopte een plaats in de WK-selectie van The Black Stars te verdienen, maar het bleef bij die ene interland.

In het nieuwe seizoen bij Leicester scoorde hij vijf keer in 31 duels en was hij eenmaal trefzeker in de League Cup. Aan het einde van de competitie maakte toenmalig manager Martin Allen hem duidelijk dat hij de aanvaller niet meer nodig had. In de pers verschenen vervolgens berichten dat Real Mallorca n miljoen pond voor hem zou overhebben, maar dat gerucht is waarschijnlijk de wereld in geslingerd door supporters van Leicester. Een jaar lang stond hij op de transferlijst en speelde hij geen minuut, onder andere door nieuw blessureleed. Nadat zijn club was gedegradeerd, werd Hammond in mei van dit jaar vrijgegeven door Leicester. Elvis Zark Hammond is nu werkloos.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd