Kooistra: 'Alles aan gedaan om het vlot te trekken'

Gepost door:Remy // 2011-04-28 00:00:00 // 2697 keer bekeken

Vandaag (donderdag) nog moet RBC aan de KNVB aantonen over voldoende liquide middelen te beschikken om het seizoen af te maken. Indien dat niet lukt, volgt vermoedelijk puntenaftrek.

De voetbalbond eiste per brief om voor 29 april een sluitende begroting in te dienen, zo meldt Voetbal International. Algemeen directeur Jeffrey Kooistra besloot na overleg met de raad van commissarissen en het stichtingsbestuur om, tegen beter weten in, een beroep te doen op de gemeente. Er werd gevraagd om een bankgarantie van zeven ton. Hoewel we het antwoord eigenlijk al wisten, hadden we geen keuze, vertelt Kooistra. Als zij garant wilden staan voor ons tekort, hadden we de begroting kunnen dichten en verder kunnen kijken naar een structurele oplossing. Die kans hebben we uiteindelijk niet gekregen.

Wethouder Toine Theunis verbaasde zich erover dat RBC de brief van de KNVB al twee weken geleden kreeg, terwijl hij pas woensdagmiddag, toen hij in een raadsdebat over door te voeren bezuinigingen zat, werd ingelicht. Pas in de pauze kon ik de raad op de hoogte stellen van de situatie bij RBC. De raad voelde zich tegen de muur gedrukt. RBC kon alleen overleven als wij garant zouden staan. Juist tijdens dit gevoelige debat was daar weinig sympathie voor. De raad heeft unaniem beslist zich aan het eerder genomen besluit te houden. De gemeente staat nergens meer garant voor.

Theunis benadrukt nogmaals dat Kooistra geen blaam treft, maar dat de club wel steken heeft laten vallen. Wij wisten allereerst niets van die brief van de KNVB. Daarnaast is ons altijd voorgehouden dat er 400 duizend euro op tafel moest komen. Dat blijkt nu 700 duizend euro te zijn. Kooistra weerlegt de kritiek dat RBC de gemeenteraad in een onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd. Wij praten al vanaf november met de gemeente over de problemen bij RBC en mogelijke oplossingen. De vraag zou je nog kunnen overvallen, maar je zou die ook hebben kunnen verwachten. We hebben er alles aan gedaan om het vlot te trekken, maar als je dan geen hulp krijgt, is het einde van RBC Roosendaal in zicht. Treurig maar waar.

Het doet pijn bij al die mensen die RBC een warm hart toedragen, aldus Theunis. Het is een uithangbord van de stad maar wij kunnen niet blijven schuiven. Dit raakt niet alleen de club en de supporters, maar ook de gemeente. Een faillissement van RBC zou Roosendaal 3,5 miljoen euro kosten, maar dat verlies neemt Theunis op de koop toe. Ontsnappingsmogelijkheden ziet hij niet meer. Dan moet RBC twee keer winnen en moet er op zeer korte termijn nog iemand met zeven ton aankomen. Als ik heel eerlijk ben, geloof ik daar niet in. Geloof me, ik heb nog geen auto's met Russische kentekens voor het stadion gezien.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd